Csak év végén szigoríthat a Fed a Reuters szerint

A 2009 végén megugrott gazdasági növekedést követően az elkövetkezendő hónapokra várható lassulás megköti a Federal Reserve kezét a kamatemelésben. Így vélhetően az év utolsó negyedévéig nem fog szigorítani - derül ki a Reuters felméréséből.
NAPI, 2010. március 10. szerda, 15:46
Fotó:

A 70 elemzőt megkérdező felmérés szerint az amerikai GDP éves szintre vetítve 2,6 százalékkal fog nőni január és március között, ami a tavalyi 5,9 százalékos utolsó negyedéves bővülésnél kevesebb mint fele olyan gyorsaságú ütemet jelöl.

Az USA gazdasága 2009-ben 2,4 százalékkal esett vissza, de elemzők 2010-ben már 2,9 százalékos éves szintű növekedést várnak.

A Reuters felmérésében megkérdezett elemzők úgy vélik, a Fed nem emel alapkamatot az év utolsó három hónapjáig, vagyis az eredeti várakozásokkal szemben egy negyedévvel későbbre várják a Fed szigorítását.

A Fed alapkamata jelenlegi 0,25 százalékos alapkamata a konszenzus szerint 0,75 százalékra fog emelkedni október és december között. Az elemzők úgy vélik: ezután is viszonylag lassan fognak szigorítani és 2011 közepére 1,5 százalékra emelkedhet az irányadó kamat az USA-ban.

HOZZÁSZÓLÁSOK