Csak mérsékelt világgazdasági növekedésre számít az OECD

Az Egyesült Államok teljesítménye által hajtott globális gazdasági növekedés csak fokozatosan erősödik, mert stagnálás van az eurózónában és több gond mutatkozik a nagy fejlődő gazdaságú országokban - állapította meg csütörtökön a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).
MTI-Eco, 2014. november 6. csütörtök, 12:53

Az OECD előzetes felmérése szerint 2014-ben 3,3 százalékkal nőhet világszerte a bruttó hazai termék (GDP), majd 2015-ben 3,7 százalékkal. A párizsi szervezet májusban még 3,4 százalékos idei és 3,9 százalékos jövő évi növekedést jósolt.

Catherine Mann, az OECD vezető közgazdásza szerint a világgazdasági növekedés nem kapcsolt magasabb fokozatba. Hiába lehet 2016-ban 3,9 százalékos növekedés, ez még fél százalékponttal alacsonyabb, mint ami a történelmi adatok alapján elvárható lenne.

Az eurózónában huzamosabb ideje gyenge a növekedés, ezért az OECD arra szólította fel az Európai Központi Bankot (ECB), hogy tartsa be korábbi ígéretét, és "tegyen meg mindent", hogy élénküljön az európai gazdaság.

Az OECD szerint reálértéken számolva Kínában 2014-ben 7,3 százalékos növekedés lehet, 2015-ben 7,1 százalék. Az Egyesült Államokban idén 2,2 százalék, jövőre 3,1 százalék. Japánban 2014-ben 0,9 százalék, 2015-ben 1,1 százalék. Az OECD mostani számai mindhárom országnál rosszabbak, mint voltak májusi előrejelzésében.

Az OECD a világ húsz legerősebb gazdaságú országát tömörítő G20-csoport jövő heti, brisbane-i találkozója előtt tette közzé előzetes előrejelzését. A részletes adatsorokat, és a teljes prognózist november 25-én ismerteti a szervezet.

HOZZÁSZÓLÁSOK