Csak most jön a java: útnak indul Irak

Aki azt hiszi, hogy az araboknak nincs fekete humoruk, az téved. Irakban manapság a következő vicc járja. Kétféle iraki létezik, az egyik, akinek van pénze arra, hogy vállalja az Európáig tartó menekültút költségeit, és a másik, aki felfedezte magában a patriótát, azaz nincs pénze a kivándorlásra.
Napi.hu, 2015. szeptember 8. kedd, 18:11
Fotó: Reuters

Az Európába eljutott menekültekről szóló sztorik és képek felkeltették azoknak az irakiaknak és nigériaiaknak az érdeklődését is, akik elégedetlenek kilátástalan életükkel, de eddig nem gondoltak a kivándorlásra - derül ki a Wall Street Journal (WSJ) riportjából. Ebből még nagy gondja támadhat azoknak a döntéshozóknak, akik úgy vélték, hogy főként a szíriai menekültek problémáit kell kezelniük.

Az otthon maradottak barátaik telefonhívásain és Facebook-üzenetein keresztül követhetik nyomon a bevándorlók útját a Balkánon keresztül egészen Németországig vagy láthatják, amint ismerőseik partot érnek Görögországban. Ez ülteti fejükbe a gondolatot, hogy itt az ideje elhagyni hosszú idő óta háború szaggatta, káoszba süllyedt szülőhazájukat.

Csábító videó Magyarországról

Itt a soha vissza nem térő alkalom - idézi a 27 éves Oszama Ahmedet a WSJ, aki éppen a bagdadi nemzetközi repülőtéren állt sorban a Görögországba szóló repülőjegyért. Öt barátjával indulnak útnak. Teljesen értelmetlen Irakban maradni, ahol semmilyen lehetőségünk nincs a boldogulásra - mondja a Ahmed, aki egyébként Belgiumba tart. Sok hívást kapunk barátoktól, hogy keljünk útra most, mert az európai hatóságok nagyvonalúak a bevándorlókkal.

Az indulást régóta tervezték. Úszóleckéket vettek és futással javították kondíciójukat hónapokon át. A repülőtérre nem kísérték ki őket hozzátartozóik, nehogy a búcsúzás nehéz pillanatában meggondolják magukat. Akkor szánták el magukat az indulásra, amikor a múlt hét végén látták, ahogy a Budapestről gyalog elindult menekültcsoport minden gond nélkül eljutott Németországba.

Az irakiak beindulása ugyanakkor még jobban látszik a görögországi Számosz szigetén, ahol a helyi hatóságok azt tapasztalták az elmúlt napokban, hogy sokkal többen jönnek ebből az országból, mint korábban. Idén egyébként összesen 6000 iraki érkezett Görögországba és Olaszországba, ami ötszöröse a tavalyinak.

Gyertek csak, gyertek!

Az üzleti lap helyszíni tudósítói úgy látják, hogy Irakból jó eséllyel elindul az újabb bevándorlási cunami, még azelőtt, hogy az EU tagállamai egyezségre jutnának a jelenlegi válság kezeléséről. Egyelőre a szíriaiak adják a menekültek nagyját, akiket felbátorított a német kormány döntése, miszerint menedéket kínál nekik függetlenül attól, hogy jutnak el Németországba. Angela Merkel ugyanakkor keddi nyilatkozatában világossá tette, hogy csak a háború elől menekülőket fogadják be, nem a gazdasági bevándorlókat.

Azoknak a szíriaiaknak a száma, akik nem akarják megkockáztatni a hosszú utazást, jelentősen csökkent a német bejelentés után - mondta egy ankarai kormánytisztviselő. Törökország kétmillió szíriai menekültnek ad otthont. Sok szíriai, aki az elmúlt hónapokban bejutott Németországba, arra biztatja idősebb szüleit, hogy kövessék a példájukat, mert az út nem olyan veszélyes, mint hitték.

Nem egyértelmű

Az irakiakat, akik országát évtizedek óta az erőszak uralja, szintén indulásra ösztönzi az Égei-tenger felé vezető út "megnyílása", amely messze nem olyan kockázatos, mint a Földközi-tenger átszelése Észak-Afrikából Európa felé. A bagdadi utazási ügynökségek arról számolnak be, hogy megugrott a repülőjegyek iránti kereslet. További három isztambuli járatot indítottak a légitársaságok, miután az eddigi öt tömött utastérrel teszi meg az utat a két város között.

A jelek ugyanakkor nem ilyen egyértelműek. A szíriaiaknak helyet adó országok hatóságai és a helyszínen tevékenykedő nemzetközi és civil szervezetek képviselői egyelőre nem számolnak be a kivándorlás felpörgéséről. Az óriási augusztusi hullámban egyesült több tervezett és spontán kisebb migrációs hullám, amelyek számos országból indultak ki. Korai megítélni, hogy a német hozzáállás milyen hatással jár majd - mondja Ariane Rummery, az ENSZ menekültügyi ügynökségének szóvivője.

Már nem a lányokról fecsegnek

A bevándorlókat az ösztönzi az azonnali indulásra, hogy attól tartanak, elvesztik az esélyüket a befogadásra, ha nem indulnak útnak - bővíti a szempontokat Judy Dempsey, a berlini Carnegie Europe kutatóközpont munkatársa. Ezt támasztják alá a helyi beszámolók. A baráti beszélgetéseket az a téma uralja, hogy útra kell-e kelni Európába vagy sem. A férfiak normál esetben a háborúról, a lányokról és a fociról dumálnak egymással.

A Facebookot elárasztották az útmutatók azzal kapcsolatban, hogyan lehet végrehajtani a nagy utazást. Ez sokszor idegeneket is összehoz, hogy együtt vágjanak neki a veszélyes kalandnak. Az eligazítások sokszor kínálnak Google-térképeket a lehetséges útvonalakról és videobeszámolókat olyanoktól, akik eljutottak Európába.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.09.09 09:00

@lauda:

Tiszzelt Magyar (!!) Nyugdíjas, a kereszténység történetének tanulmányozása a nyugdíjas évek alatt nem lehetetlen.

A keresztesháborúk érdekes témát adhatnak ehhez.

Ez sem lehet rossz könyv ( http://www.europakiado.hu/konyv/724792/a-keresztes-haboruk-arab-szemmel/)

Ha kedved van, nézd meg a Jégmezők lovagja című szovjet filmet, remekmű.

Különösen azt a részt ajánlom szíves figyelmedbe, amikor a német lovagrend vezetője egy élő csecsemőt dob a tűzbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.09.09 08:58

http://www.hetek.hu/fokusz/201501/muszlimok_europaja

"Malmö megadta magát ? így értelmezte az elmúlt években kialakult helyzetet a svéd sajtó egy része. Az a része, amelyik nem tudta hétköznapi tényként elfogadni, hogy Malmőben ? éppen úgy, mint számos más svéd városban, sőt Európa-szerte ? muszlim miniállamok sora alakult, amelyek a saria jog alapján állva elutasítanak mindenfajta nyugati értéket."

"Elemzők a liberális bevándorlási törvényeket és azt az öngyilkos európai politikát okolják mindezért,"

"Anjem Choudary ? azért kampányol, hogy 12 angol várost, köztük ?Londonisztánt? független iszlám állammá nyilvánítsák"

"az iszlám nem összebékíthető az európai értékekkel."

"Az előbbiekhez hasonlóan vesztésre áll saját földjén Belgium, ahol a főváros, Brüsszel lakosságának 20 százaléka muszlim vallású, és több, bevándorlók lakta negyed számít ?no-go? zónának."

Olvassátok el a cikket, hossú, de tanulságos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.09.09 08:39

@hoher:

,,Itt a lenyeg, h mi a tokbol fognak elni? Segelybol? Lopasbol? Vagy majd tajonneh h 0 nyelvtudassal itt pont ugy nem noldogulnak mint otthon."

Végre ezt a kérdést is feszegetik. Ez visz el a válaszhoz, amit régóta feszegetek, hogy Európát (és a jelenlegi világrendet is) szét akarják
verni. Ezen kívül az egész menekült kérdés tudatos létrehozásának semmi értelme nem lett volna. Én is csak most kezdem megérteni 2001. szeptember 11. lényegét, mert onnan indultak a dolgok.

Jó, hogy ebben az irányban kezdenek egyre többen gondolkodni:

http://www.hirado.hu/2015/09/09/nogradi-gyorgy-szerint-europa-alairhatja-sajat-halalos-iteletet/

Ez egy fontos részlet belőle:

,,Megemlítette azt is, hogy Merkel tegnap bejelentette, jövőre 3 milliárd euróval növeli a migránsokra fordítható összeget. Ez az összeg ma reggelre 10 milliárd euróra nő; csakhogy ekkora kiadást szerinte a német államháztartás sem tud hosszú távon elviselni."

Tehát a németek is rogyadoznak a terhek alatt. Ha holnap felmondanák Európa adós országai a törlesztéseket, holnapután szó szerint neki esnének a bevándorlók szétszedni Németországot és a többi nyugati országokat.
Tehát törlesztéseink egy része a menekültek zsebében köt ki, miközben nálunk alul menedzselt a gazdaság, pénz hiányában. Nincs pénz új munkahelyek teremtésére, ezért mentek ki sokan tőlünk nyugatra. De a menekültektől nem sajnálja német vezetés a belőlünk kisajtolt milliárdokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hoher, 2015.09.09 08:21

Itt a lenyeg, h mi a tokbol fognak elni? Segelybol? Lopasbol? Vagy majd tajonneh h 0 nyelvtudassal itt pont ugy nem noldogulnak mint otthon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.09.09 07:48

Hát ez az , megindul Irak , és megindul Nigéria!!!!
De hát Irakban béke van , működik az amerikai liberális demokrácia... Ja , hogy Nigerből akár 100 millió menekült is jöhet, gondolom a munka motiválja őket, mivel szülőföldjükön, nem tudnak kiteljesíteni.
A most kapott 4 milla euróból menekült tábort létesíteni nagyon közel az osztrák határhoz!!!!!!
És nem gátolni alapvető emberi jogaikban a menekülteket, menjenek szabadon isten hírével ahova akarnak!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html