Csak orosz gáz marad Európának?

A Gazprom növeli gázvásárlásait Azerbajdzsánból.
NAPI, 2010. szeptember 6. hétfő, 12:09
Fotó:

A Gazprom orosz gázmonopólium jövőre kétszeresére, évi kétmilliárd köbméterre emeli gázimportját Azerbajdzsánból, 2012-től kezdve pedig még tovább növelheti behozatalát - jelentette a Moscow Times. A vállalat nagyjából 360 millió dollárt bukik azon, hogy kétmilliárd köbméter hazai kitermelésből származó gáz kivitele helyett ugyanennyi azeri gázt reexportál Európába, de ezzel a módszerrel elszívja a gázt az európai Nabucco gázvezeték egyik fő potenciális szállítójától.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója megerősítette, hogy az azeriek további vásárlásokra számíthatnak, ahogy megépül az Ukrajnát délről elkerülő, a Fekete-tenger fenekére fektetett Déli Áramlat gázvezeték. Az orosz fél 2009-ben még csak 500 millió köbméter gázt importált Azerbajdzsántól.

Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy Baku kockázatot vállal a Gazprom előnyben részesítésével, ugyanis ha a Nabucco projekt elbukna, s ezzel megszűnne a konkurens vezeték lefektetésének veszélye, akkor várhatóan alábbhagy az oroszok érdeklőse az azeri gáz iránt.

Ez utóbbira figyelmeztet Türkmenisztán példája. A válság előtt évi 75 milliárd köbméter földgázt kitermelő ország ennek nagyját, 50 milliárd köbmétert adott el Oroszországnak, de 2009-ben egy árvita miatt majdnem háromnegyed évre leálltak a szállítások.

HOZZÁSZÓLÁSOK