A világ értékpapír- és devizapiacait megrázta, hogy a hét elején a pekingi jegybank kétszer is leértékelte a jüant. Ehhez képest meglepő, hogy a pesszimista jóslatairól ismert Marc Faber svájci befektetési guru - akire a dr. Balsors becenevet ragasztották hívei - jelentéktelennek tartja a lépést. Az összesen nagyjából háromszázalékos gyengülést a világ többi valutáinak árfolyam-alakulásával kell összevetni - hangsúlyozta a szakértő a CNBC-nek adott interjújában.

Az elmúlt néhány évben a jüan erősödött a dollárral szemben, miközben a dollár erősödött szinte minden más valutával szemben. Nagyjából kilenc hónappal ezelőtt ez a felértékelődés megállt. Eközben például a japán jennel szemben két év alatt 80 százalékkal értékelődött fel a jüan. Ehhez képest az a néhány százalékos leértékelődés, ami a hét elején történt jelentéktelen.

Tök igazuk van a kínaiaknak

Ezt támasztja alá, hogy a brazil real 60 százalékkal gyengült a dollárral szemben 2011 óta, a török lira 50 százalékkal, és a hongkongi dollárt kivéve a többi ázsiai valuta is ezt az utat járta be az elmúlt évben. A hongkongi valuta árfolyamát hozzákötötték a dollárhoz, ami súlyos versenyképességi veszteséget okozhat szigetországnak.

Ne feledjük, hogy a kínai jegybank indoklása szerint a jüan árfolyamának a jövőben jobban ki kellene fejeznie a piaci viszonyokat. Ez azt jelenti, hogy ha a piac megindul egy deviza ellen, akkor annak gyengülnie kell. Az utóbbi időben pontosan ezt történ. Akkor meg miről beszélünk? A gyengülés hátterében olyasmi van, amit mindenki tud: a kínai gazdaság gyengélkedése. Számos jelzés érkezett erről az utóbbi időben.

Nem nő a gazdaság

Az újautó-eladások júliusban hét százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól - kezdi sorolni a rossz jeleket Faber. A luxuscikkek gyártói a kereslet gyengeségére panaszkodnak. Az ipari termelésben használatos nyersanyagok ára az elmúlt két évben összeomlott, és nem azért, meg óriási túlkínálat alakult volna ki, hanem mert visszaesett a kereslet.

A pekingi kormány csalódást keltő makroadatokkal állt elő az év hetedik hónapjára vonatkozóan. Az ipari termelés éves szinten 6,0 százalékkal nőtt, mélyen elmaradva a 6,6 százalékos várakozástól és a 6,8 százalékos júniusi adattól. A kínai gazdaság sokkal gyengébb lábon áll, mint amit megfigyelők általában gondolnak róla - állítja dr. Balsors, aki egy éve azt mondta, hogy jól járna a világ, ha a GDP négy százalékkal nőne idén.

Ehhez képest most nulla vagy maximum kétszázalékos bővüléssel számolhatunk. Faber szerint a kormány 7,0 százalékos növekedési adata kamu, egy a kormányok szokásos hazugságai közül.