Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mint mondta: az ukrán rendfenntartó szervek és erőszakszervezetek adatai alapján közülük 11 370-en tartoznak az orosz fekete-tengeri flottához - beleértve 2 350 tengerészgyalogost -, több mint 7400-an viszont az orosz fegyveres erők más egységeinek tagjai.

Elmondta, hogy a krími konfliktus kirobbanása óta orosz katonák az ukrán állami határőrszolgálat 56 objektumából 40-et vontak blokád alá és tettek cselekvésképtelenné. Húsz állami létesítményt foglaltak el, és 46-ot tartanak blokád alatt. Négy laktanyát szálltak meg és 37-et kerítettek be.

"Az orosz fél igyekszik konzerválni a status quo-t az úgynevezett Krím státusáról szóló március 16-ai népszavazásra várakozva, és kerüli a konfliktusos helyzet rendezésének minden formáját" - fogalmazott a tisztségviselő.

Perebijnisz közölte, hogy az ukrán külügyminisztérium kedden már másodjára szólította fel jegyzékben Oroszországot, hogy vonja ki Ukrajna területéről a balti flottájához tartozó kétéltű hadihajókat, amelyek, megsértve Ukrajna határait, Szevasztopolba érkeztek az ukrán illetékes szervekkel való egyeztetés nélkül, és katonákat, valamint katonai felszereléseket szállítottak törvénytelenül Ukrajna területére.

Hangsúlyozta, hogy ezzel az orosz fél túllépi a fekete-tengeri flotta Ukrajna területén való állomásozásának feltételeiről 1997-ben kötött ukrán-orosz megállapodás, továbbá egyéb kétoldalú és nemzetközi szerződések kereteit.

Az orosz parlament felsőháza március 1-jén egyhangúlag javasolta Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy csapatokat vezényeljen Ukrajnába. Az UNIAN hírügynökség azonban megjegyezte, hogy orosz katonák a Krím félszigeten már február 27. óta akadályozzák az ukrán katonai egységek, határőrök munkáját, lelki és fizikai nyomást gyakorolva rájuk.