Családi háza van? Erre is figyelnie kell

A klímaváltozás nem csupán veszélyekkel jár, hanem jó üzleti lehetőségeket is magában rejt, csak egyelőre nem tudjuk pontosan előre látni, hol, milyen vállalkozással lehet hasznos szolgáltatást nyújtani, illetve szép profitot elérni erre alapozva.
Komócsin Sándor, 2017. december 11. hétfő, 09:25
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az éghajlatváltozásban rejlő üzleti potenciál kiaknázása, ami a kockázatok felmérése és beárazása mellett viszonylag új megközelítés, segíthet a klímaváltozás kezelésére fordított források mobilizálásában - derül ki az NRGReport energia-szakportál cikkéből.

A méréshez azonban egyelőre nem állnak rendelkezésre konkrét, széles körben használt mérőszámok. A klímakockázatok mérésére ma is használt makrogazdasági modellek ugyanakkor a klímaváltozás adta lehetőségek felderítésére is alkalmazhatók - hangzott el az idei klímacsúcson Bonnban. Modellezhető lenne például, hogy milyen előnyökkel jár a karbonintenzitású eszközökről, gazdálkodásról az alacsonyakra történő átállás.

A mezőgazdaság és az éghajlat(változás) közötti összefüggések, az időjárás anyagi következményei az agrárium esetében jól ismertek. Az épületek/lakáságazat esetében azonban már nem feltétlenül.

Az éghajlatváltozás gazdasági hatása földrajzi területenként eltérő. Nemcsak az éghajlat különbözősége okán, hanem azért, mert különbözőek a gazdasági körülmények. Éppen emiatt a befektetők szempontjából kockázati tényező, ha egy adott technológiai megoldás alkalmazása eltérő földrajzi területeken, eltérő üzleti modellek alapján lehet csak gazdaságilag fenntartható.

A probléma oldaláról közelítve az aggregált számok - például a szigetelt lakások aránya és a szigeteléssel elérhető megtakarítás mértéke - a szakmai szövetségeken keresztül érhetők el. A klímaváltozásban rejlő üzleti lehetőségek azonban épp az innovatív megoldások különbözősége folytán sokszor csak esetileg, egy-egy üzletmenetre kalkulálhatók.

A Napi.hu együttműködik az NRGReport.com portállal.

A nyitókép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK