A mostantól alkalmazandó rendeletek egyértelmű helyzetet teremtenek, hogy mi a teendő válás vagy elhalálozás esetén, és véget vetnek a különböző tagállamokban egymással párhuzamosan zajló és esetlegesen egymásnak ellentmondó, például ingatlannal vagy bankszámlákkal kapcsolatos eljárásoknak - derül ki az Európai Bizottság erről szóló közleményéből.

Az új rendeletek

  • egyértelművé teszik, hogy mely nemzeti bíróság illetékes abban, hogy segítséget nyújtson a pároknak vagyonuk kezelésében, illetve válás, különköltözés vagy haláleset esetén annak megosztásában;
  • tisztázzák, hogy mely nemzeti jogot kell alkalmazni abban az esetben, ha potenciálisan több ország szabályai is alkalmazhatók;
  • elősegítik egy tagállam által tulajdonjogi ügyben hozott ítélet másik tagállamban való elismerését és érvényesítését.

Csak 18 tagállamban alkalmazandóak

A házaspárokra, illetve a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre vonatkozó rendelettervezeteket az Európai Bizottság 2011. márciusában fogadta el, a javaslatokat pedig a 28 tagállamnak egyhangúlag kellett volna elfogadnia. 2015 decemberében azonban az Európai Tanács megállapította, hogy a 28 tagállam között nem lehet egyhangúságot elérni.

Ezt követően 17 tagállam indítványozta az EB-nél a megerősített együttműködést a nemzetközi párok vagyonjogi rendszereinek területén, ideértve a házasságokat és a bejegyzett élettársi kapcsolatokat is, amelyhez később Ciprus egy későbbi szakaszban csatlakozott. Miután a bizottság 2016 márciusában ismét előterjesztette a két javaslatot, a Tanács 2016. június 24-én mindkét rendeletet elfogadta.

Ennek eredményeként az új szabályokat abban a 18 tagállamban kell alkalmazni, amelyek részt vesznek a megerősített együttműködésben, vagyis Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Cipruson, Csehországban, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Horvátországban, Luxemburgban, Máltán, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban és Szlovéniában.

Az Európai Bizottság szerint e 18 tagállam teszi ki az EU népességének 70 százalékát és az EU-ban élő nemzetközi párok többségét. Vera Jurová jogérvényesülési biztos szerint több mint 16 millió nemzetközi pár élhet majd a házasság felbontása vagy a partner halála esetén alkalmazandó egyértelmű eljárásokkal, így ők évente mintegy 350 millió eurót takaríthatnak meg a jogi költségeken.

Bármikor csatlakozhatnak a kimaradók

A jelenlegi megerősített együttműködésben részt nem vevő tagállamok bármikor csatlakozhatnak mindkét rendelethez - jegyzi meg a bizottság.

Az együttműködésben részt nem vevő országok továbbra is a nemzeti jog szerint járnak el (ideértve a nemzetközi magánjogi kérdésekre vonatkozó jogszabályaikat is) a házassági vagyonjogi rendszerrel és a bejegyzett élettársi kapcsolat tulajdonjogi következményeivel összefüggő, határon átnyúló helyzetekben.