Telefonhívások miatt riasztanak - ez nagyon sokba kerülhet!

Szlovákiában tűnt fel, de jó eséllyel egyik mobiltelefon-szolgáltatóról a másikra terjedhet az újfajta telefonos csalás, amelynek lényege, hogy a világ másik végére indított hívással hatalmas telefonköltségbe hajszolják az embereket. A hívások szórványosan Magyarországon is előfordulnak.
Barabás Júlia, 2019. november 14. csütörtök, 15:06
Fotó: Getty Images

A szlovákiai 4ka mobiltelefon-szolgáltató az utóbbi időben számos telefonszámot blokkolt, miután kiderült, hogy csaló hívásokat indítottak róluk, de  a cég arra figyelmeztet, hogy továbbra is számítani lehet hasonló próbálkozásokra.

Bár a többi szolgáltató még nem jelezte, ám valószínűleg hamarosan az Orange, a Telekom és az O2 ügyfeleit is hasonló hívásokkal fogják támadni - adta hírül a pozsonyi Új Szó. (Szeptemberben éppen a szlovák rendőrség hívta fel a figyelmet arra, hogy a magyarokhoz is elért a támadáshullám: tömegesen érkeztek mobilhívások Afrikából, illetve a Közép-afrikai Köztársaságból. A Napi.hu munkatársa éppen ezen a héten hallotta egy budapesti mobilelőfíizetőtől, hogy rejtélyes közép-afrikai hívás érkezett telefonjára.)

Az új módszer lényege, hogy ha felvesszük a hívást, egy kedves női hang, a következőt szöveget mondja felvételről: "Szia! Ez egy hívás a családodtól és a barátaidtól, kérlek, hallgasd figyelmesen. A család vagy a barát kért erre a hívásra. Ez a szolgáltatás ingyenes. Ezért most átkapcsolunk, kérem, ne szakítsd meg a hívást. Köszönöm."

Mivel ez egy fogadott hívás, ezért az ügyfél nem fizet. A csalás lényege, hogy ezután megszakad a vonal, arra számítva, hogy sokan visszahívják az egzotikus országból érkező hívás telefonszámát, és ezért már fizetni kell, nem is keveset, percenkét akár 4 eurót is. A 4ka tájékoztatása szerint eddig az alábbi országokból regisztrálták a csaló hívásokat: Gabon, Guyana, Zimbabwe, Nauru, Cook-szigetek, Bosznia-Hercegovina. A csalók a visszahívás esetén zenével késleltetni próbálják a hívást, hogy az több percig tartson, s így még nagyobb legyen a hasznuk.

Az eddigi megcsörgetéses módszert tehát felváltotta egy sokkal veszélyesebb, az ügyfelek érzelmeire ható próbálkozás, és bármennyire is igyekeznek a szolgáltatók, mindig lesznek olyan rések, országok, telefonszámok, amelyek még nincsenek blokkolva, így várhatóan a következő napokban sokan találkozunk ilyen csaló hívásokkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.11.15 11:46

Szólj a telefon szolgáltatódnak, hogy akadályoza meg, hogy Afrikából fel lehessen hívni. Vagy akár bárhonnan külföldről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.11.14 19:01

@efi99: Ez egy kb 15 másodperces szöveg, ami okosan megválasztott VOIP szolgáltató esetén még Afrikából sem kerül többe kb 3-5 forintnál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

efi99, 2019.11.14 18:08

És a másik irányból nem kerül pénzbe a hívás, ha mi felvesszük? Ráadásul elméletileg hasonló összegbe.
Pláne, hogy azért sokan aztán nem hívják vissza ezt a számot, így még bevétel sem keletkezik mellette.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html