Csalódás az amerikai munkaerőpiacon

A vártnál kisebb mértékben csökkent az újonnan munkanélküli ellátásért folyamadók száma az USA-ban.
Leszák Tamás, 2009. augusztus 27. csütörtök, 17:08

Tízezerrel, szezonálisan kiigazítva 570 ezerre csökkent a múlt héten a munkanélküli ellátásért folyamodók száma az Egyesült Államokban, a megelőző két hét 26 ezer fős bővülése után - írja a Bloomberg.

A MarketWatch által megkérdezett szakértők ennél némileg nagyobb csökkenést, 565 ezres adatot vártak. A kérelmek négyhetes mozgóátlaga 4750-nel csökkent az egy héttel korábbihoz képest, 566 250-re.

A Royal Bank of Scotland elemzője rámutatott: a vártnál lassabb javulás továbbra is egy hihetetlenül gyenge munkaerő-piaci helyzetre világít rá. Csalódást jelent a javulás ütemének vártnál lassabb tempója, több elemző és a Federal Reserve vezető tisztségviselői szerint is, a jelek szerint a cégek mindaddig felfüggesztik a munkaerő létszámának bővítését, amíg a fellendülés jelei biztossá nem válnak.

Közben a munkanélküli-ellátásban részesülők száma 119 ezerrel, szezonálisan kiigazítva 6,13 millióra esett vissza az augusztus 15-i héten, ami április eleje óta a legjobb adatot jelenti. A biztosított munkanélküliek aránya ezzel 0,1 százalékponttal 4,6 százalékra csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK