Csalódást okozott Japán

Elemzők által vártnál is nagyobb mértékben lassult Japán exportja júliusban, miután már a második egymást követő hónapban csökkent a kivitele az Egyesült Államokba, különösen az autóexport esett vissza.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 16. csütörtök, 07:53
Fotó: AFP

A pénzügyminisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a japán kivitel 3,9 százalékkal nőtt júliusban éves összevetésben, ami jócskán elmarad a szakértők által várt 6,3 százalékos növekedéstől és kisebb volt a júniusi éves szintű 6,7 százalékos bővülésnél.

Japán kivitele az Egyesült Államokba 5,2 százalékkal csökkent júliusban az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül az autóexport 12,1 százalékkal esett. Japán behozatala eközben 11 százalékkal nőtt és ennek eredményeként 502,7 milliárd jen (100 jen=256,46 forint) japán kereskedelmi többlet jött létre júliusban, ami 22,1 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Japán kivitele Kínába, amely a szigetország legnagyobb kereskedelmi partnere, 11,9 százalékkal ugrott meg éves összevetésben a múlt hónapban.

Japán teljes importja 14,6 százalékkal nőtt júliusban, ami minimálisan meghaladta az elemzői várakozásokban szerepelt 14,4 százalékot. (Csaláson kapták a Suzukit.)

Japán júliusi külkereskedelmi mérlegében 231,2 milliárd jen (2,1 milliárd dollár) deficit keletkezett, jóval nagyobb a várt 50 milliárd jen hiánynál - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK