Csalódást hoz a karácsony a szomszédban

Évek óta ez lesz a legdrágább karácsonyuk a lengyeleknek: miközben az idei ünnepek alatt alig szánnak többet a pluszkiadásokra, mint tavaly, az árak, főként az élelmiszereké megugrottak.
Barabás Júlia, 2017. december 20. szerda, 08:57
Fotó: Pixabay

Nagy meglepetés érheti Lengyelországban az ünnepek idején az embereket, különösen az élelmiszerek vásárlásának idején - derül ki a Business Insider lengyel oldalának cikkéből. Csak a decemberi étkezések átlag 0,58 százalékkal drágulnak. A háttérben olyan termékek áremelkedése van, mint a vaj, a tojás, a gyümölcs, a sajtok, a túró és a tőkehús. Olcsóbb egyvalami lesz: a cukor.

A Deloitte elemzése szerint idén a lengyelek az ünnepekre átlag alig két százalékkal több pénzt szánnak, mint egy éve, így tehát nem mindenkinek lesz elég pénze a drágább élelmiszerekre. Egy másik felmérésből, amelyet a Millennium Bank felkérésére végeztek kiderül, hogy egy átlagos lengyel család az idei ünnepekre 1615 zlotyt (120 ezer forint) szán.

Azok a családok, amelyek az 500+ programban részesülhetnek, 4,8 százalékkal többet tudnak kiadni a többi családhoz képest. (Az 500+ keretében az állam minden második, harmadik stb. gyermek után havi 500 zlotyt - 38 ezer forint - utal a családoknak.)

A Deloitte és a Providenta szerint az emberek átlagosan 882, illetve 720 zlotyt szánnak az ünnepi költségekre. Ebben nem csupán a szentesti vacsora és a két ünnepi nap kosztjának költsége van benne, hanem az ajándékokra szánt összegek is. Ugyanakkor a lengyel háztartások túlnyomó többsége, ahol a havi kereset nem éri el a 2000 zlotyt, kevesebbet fog kiadni karácsonykor, mint amiről a felmérésben nyilatkozott.

A nyitókép forrása: Pixabay.com.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.12.20 10:57

@Warlock:
Béluskám, holnap vásárolunk be Komarno-ban, és idén már nem dolgozok.
Dolgozzanak a szegények.
Te mitől vagy ideges? Nincs pénzed nyugtatóra, vagy nem fizetnek ki, ha nem tudod túldumálni a kommenteket?
Az írói szabadság nem az újságírásra vonatkozik, főleg nem a hírekre. Tudod? ÁÁ
És megsúgok neked valami mai újat:
Küldtem egy ünnepi köszöntőt a Gútai/Kolarovo-i önkormányzatnak és lakosságnak.
Te cselekedtél ma már valami szépet, jót?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2017.12.20 10:34

@tarosPifta: "A Napi.hu újságíróit kéretik visszaküldeni az általánosba.
Immár rendszeresen szomszéd országként tudósítanak Lengyelországról."

Pityukám... aranyos kis qrvaországos lúzerem... ezt úgy hívják hogy írói szabadság... én is írhatom, hogy az egyik szomszédommal ez meg az történt, ha épp mesélni akarok neked valamit, noha az illető mondjuk 2 házra lakik tőlem az utcánkban, nem közvetlen mellettem... vágod-e?

Vegyél be egy nyugtatót Pistám, és irány melózni, vár a napsütéses Komárom-Esztergom megye... Karácsony előtt feltétlen ugorj át Komárno-ba vásárolni, mindenképpen a határ túloldalán vásárolj, qrvaországban egy fillért se költs... :DDD

Áldás békesség... saját brókercég...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.12.20 10:26

A Napi.hu újságíróit kéretik visszaküldeni az általánosba.
Immár rendszeresen szomszéd országként tudósítanak Lengyelországról.
Ha lenne is a jövőben Magyar-Lengyel közös határ, most még nem szomszédos ország.
Ha meg így tudja az "újságíró", akkor a felettesei sem felelnek meg a követelményeknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html