Csalódást keltett a német adat

Kissé emelkedett az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe, amely februárban 106,8 pontra nőtt a januári 106,7 pontról.
MTI-Eco, 2015. február 23. hétfő, 10:45
Fotó: Reuters

Az ifo hangulatindex a negyedik egymást követő hónapja javul, utoljára 2014 júliusában volt ezen a szinten, de az elemzők kissé csalódottak, mert előzetesen 111,3 pontos februári adatot vártak.

Az index aktuális gazdasági környezetet számszerűsítő almutatója 111,3 pontra csökkent 111,7 pontról, a jövőbeni várakozásokat mérő részindex viszont 102,5 pontra emelkedett 102 pontról.

A feldolgozóiparban és a kiskereskedelmi szektorban kissé javult az üzleti hangulat, az építőiparban és a nagykereskedők között valamelyest romlott.

A gazdaságkutató intézet munkatársai szerint nagyon jó a gazdaság jelenlegi helyzete, az üzleti hangulat felette van a többéves átlagnak. A feldolgozóiparban a belföldi kereslet kicsit gyengült, de a külföldi kereslet még mindig erős.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete mintegy hétezer gazdasági szereplő bevonásával havi rendszerességgel állítja össze üzleti hangulatindexét.

HOZZÁSZÓLÁSOK