Csalódást keltett az amerikai adat

Kissé csökkent az Egyesült Államokban a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a Markit Economics piackutató intézet legfrissebb adatai szerint, de a feldolgozóipar még mindig jó formában van.
MTI-Eco, 2014. április 23. szerda, 17:33
Fotó: Reuters

A Markit szerdai közleménye szerint az előzetes számítások alapján áprilisban 55,4 pont volt a feldolgozóipari BMI a márciusi 55,5 pont után. A piacon csalódást keltett az adat, miután a befektetők enyhe emelkedéssel számoltak márciushoz képest. Az alindexek közül a termelési mutató 57,5 pontról 58,2 pontra, az új megrendeléseké 58,1 pontról 58,9 pontra, a foglalkoztatottsági mutató 53,9 pontról 53,8 pontra, az elvégzésre váró munkák indexe 54,5 pontról 55,2 pontra, a termelői áraké 51,6 pontról 50,9 pontra, a beszerzési áraké 54,5 pontról 53,5 pontra változott. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

A Markit közleménye szerint jelentősen nőtt a feldolgozóipari termelés volumene hála a gazdasági környezetnek és az erősebb belföldi keresletnek. Javult a feldolgozóipari cégek üzleti hangulata is, és stabilan nőtt a foglalkoztatás az iparágban.

Chris Williamson, a Markit Economics vezető közgazdásza szerint a feldolgozóipar számára jól kezdődik a 2014-es második negyedév, és így az amerikai gazdasági növekedés is gyorsulhat. A cégek új alkalmazottakat vesznek fel, növelik a gyártási kapacitásukat, és az áprilisi számok alapján havi 10-15 ezer új munkahely jön létre az árutermelő szektorban.

HOZZÁSZÓLÁSOK