Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) szerdán közölte, hogy a nem feldolgozóipari ágazatok beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 58,8 pontra süllyedt a februári 59,5 pontról. Elemzők 59 pontot vártak márciusra.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi.

Az alindexek közül az üzleti aktivitás BMI-mutatója 2,2 ponttal 60,6 pontra, az új megrendelések mutatója pedig 5,3 ponttal 59,5 pontra süllyedt, míg a foglalkoztatottsági mutató 1,6 ponttal 56,6 pontra, az árindex pedig 0,5 ponttal 61,5 pontra emelkedett.

A nem feldolgozóipari ágazatok, a BMI enyhe csökkenésének dacára, újabb erős hónapot tudhattak maguk mögött márciusban. A válaszadók többsége kedvezően nyilatkozott az üzleti feltételekről és a gazdaság egészének irányáról is.

A feldolgozóipar ISM által számított beszerzésimenedzser-indexe 59,3 pontra esett márciusban az előző havi 60,8 pontról. A legnagyobb mértékben, 4,1 ponttal az új exportmegrendelések alindexe (58,7 pontra), illetve 2,4 ponttal a foglalkoztatottsági alindex (57,3 pontra) csökkent.

Képünk forrása: Shutterstock