Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdaságkutató hétfőn tette közzé az 1052 befektető megkérdezésével készített felmérés adatait, eszerint a hangulatindex 15,7 pontra emelkedett a novemberi 15,1 pontról, ami az augusztusban mért 18,4 pont óta a legjobb érték. Ugyanakkor a Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők jóval nagyobb értékre, 17,0 pontra számítottak.

A hangulatindex idén januárban volt a legalacsonyabb, 0,9 ponttal, majd áprilisban 20,0 ponton érte el idei rekordját. A mutató nulla fölötti értéke derűlátó, nulla alatti értéke borúlátó várakozásokat tükröz.

Vegyes a kép

Az euróövezet következő hat hónapjára vonatkozó várakozások alindexe 3,7 ponttal, 18,0 pontra emelkedett decemberben, ami augusztus óta a legjobb érték. A jelenlegi helyzet megítélésének almutatója viszont 13,5 pontra süllyedt decemberben a novemberi 16,0 pontról, míg a német gazdasági helyzet megítélése 22,7 pontra javult az előző havi 20,1 pontról.

Miközben a világ minden térségében enyhén romlott a gazdasági helyzet, az euróövezet kivételt jelent a szabály alól - mutatott rá a Sentix, amely szerint alapvetően az Európai Központi Banknak (EKB) köszönhető a javulás. Bár az euróövezeti jegybank alig tett valamit, ami rövid távon számíthat, a "bármi áron" típusú, az eurót annak idején megmentő üzenet ismételgetése most is segített.

Az EKB kormányzótanácsa december 3-i ülésén a betéti rendelkezésre állás kamatlábát december 9-i hatállyal 10 bázisponttal mínusz 0,30 százalékra csökkentette, valamint legalább fél évvel meghosszabbította eszközvásárlási programját, illetve bővítette a vásárolható eszközök körét. A piacok jóval merészebb intézkedésekben, például erősebb kamatlábcsökkentésben és az eszközvásárlási program összegének jelentős emelésében, reménykedtek.