Csalódást keltő az eurózónás adat

A januári, közel egyéves csúcsot jelentő érték után visszaesett februárban az euróövezeti összetett beszerzési menedzser index (BMI).
MTI-Eco, 2013. február 21. csütörtök, 11:01
Fotó: Napi.hu

A Markit piackutató intézet csütörtöki - előzetes - közlése szerint az euróövezeti BMI 47,3 pontra csökkent februárban a januári 48,6 pontról. A szolgáltatási ágazat mutatója szintén 48,6 pontról 47,3 pontra süllyedt. A feldolgozóipari index a januári 47,9 pontról 47,8 pontra esett. Az index 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Elemzők valamennyi mutató esetében emelkedést vártak.

"Csalódás, hogy februárban nőtt a visszaesés üteme, és arra utal, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye az egymást követő negyedik negyedévben is visszaeshet január-februárban" - értékelt Chris Williamson, a Markit vezető elemzője. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a romló BMI-értékek ellenére az első negyedévi visszaesés 0,2-0,3 százalékos lehet, kisebb az október-decemberi 0,6 százalékos zsugorodásnál.

A szakember szerint a térségi részletes adatok azt mutatják, hogy egyre nagyobb eltérés van az egyes tagállamok között, így különösen a német és francia gazdaságok kilátásai között. Ez azt jelenti, hogy a német gazdaság bővülhet az első negyedévben, míg Franciaország a visszaesés által egyre közelebb kerül az euróövezeti perifériához - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.21 17:00

Tehát a válság folytatódik az Eu-ban,ugye?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.21 12:10

Mondom, hogy lehúznak bennünket!
szörnyűűűűűűűűűűű!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html