Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jövő nagy várományosainak tekintett fejlődő országok jelölésére 2001-ben létrehozott BRIC betűszó Brazília, Oroszország, India és Kína kezdőbetűiből áll. "Ha változtatnom kellene rajta, csak a C-t hagynám meg - mondta Jim O'Neill egy interjúban -, de azt nem igazán lehetne betűszónak tekinteni". A BRIC országok - Kína kivételével - a várakozásokhoz képest kiábrándító gazdasági növekedést produkáltak, és növekedési kilátásaik is romlottak az elmúlt pár évben a nyersanyagár-hossz kifutását és a (viszonylag még így is magas) kínai gazdasági növekedés lassulását követően.

Az amerikai gazdasági teljesítmény javulása és a Fed által az ösztönző program befejezésére adott jelek eközben megemelték a dollár árfolyamát, ami tőkekivonást vont maga után a feltörekvő piacokról, még nehezebb helyzetbe hozva a viszonylag gyenge lábon álló gazdaságaikat.

Mostanra a fejlett gazdaságok helyreállása és a fejlődő világ gazdaságának lassulása vált divatos beszédtémává - mutatott rá O'Neill. Csakhogy - jegyezte meg - "amiről az emberek hajlamosak megfeledkezni, az Kína puszta mérete". Amennyiben a kínai GDP a várakozásoknak megfelelően az idén valóban 7,5 százalékkal növekszik, az 1 ezer milliárd dollár új érték létrehozásának felel meg. Ugyanekkora új értéket az Egyesült Államok 3,75 százalékos GDP-növekedéssel tudna létrehozni - mutatott rá Jim O'Neill.

A Federal Reserve Bank of Philadelphia felmérése szerint azonban szakértők az idén 1,5 százalékos GDP-növekedést várnak az Egyesült Államokban, alacsonyabbat a májusban jelzett 2 százaléknál.

A BRIC országok Jim O'Neill szerint 2011-től 2020-ig átlagosan évente 6,6 százalékos növekedést érnek majd el, alacsonyabbat az előző évtized 8,5 százalékos átlagánál. Az átlag oroszlánrészét persze Kína adja majd.

India a legnagyobb csalódás

A BRIC csoportból a betűszó megalkotójának összességében India okozta a legnagyobb csalódást, a legnagyobb mértékben pedig a szakértők Brazíliáról alkotott véleménye ingadozott az elmúlt évtizedben. "2001 és 2004 között azt kellett hallgatnom, hogy egyáltalán nem lett volna szabad Brazíliát felvennem a csoportba, majd 2008 és 2010 között már zseninek nyilvánítottak választásom miatt, most pedig megint ott tartunk, hogy Brazília nem szolgált rá a címre" - mondta.

A 2010-ben még 7,5 százalékos brazil GDP-növekedés mostanra a számos állami ösztönző program ellenére mélyen visszaesett, szakértői prognózisok szerint az idén és jövőre az ország legfeljebb 2 százalékos növekedést érhet el. A 2010-es gyors növekedés felfűtötte a várakozásokat, de közben valahogy elfelejtődött, hogy az ország erősen ki van téve a nyersanyagár- ingadozásoknak - mutatott rá Jim O'Neill. A másik nagy probléma szerinte, hogy a magánbefektetések csak viszonylag csekély részét adják az ország bruttó hazai termékének. Egy évtizeden át a beruházási arány 18 százalék körül volt, a legalacsonyabb a BRIC-csoporton belül.

Az ország problémáit csak fokozta devizája, a real erős árfolyama, ami a nyersanyagok kivételével rontotta az ország külpiaci versenyképességét. A real árfolyamtrendje megfordult az elmúlt hónapokban, az árfolyam a lassú gazdasági növekedés, az export csökkenése és a magas infláció közepette négyéves mélypontra esett. Az év eleje óta a real 14 százalékkal gyengült a dollárral szemben. A real árfolyamának csökkenése azonban leginkább nemzetközi fejleményeknek tulajdonítható, nem belföldi okoknak. Az árfolyamcsökkenés ismét versenyképessé teheti az országot - jegyezte meg O'Neill.

Jim O'Neill a real gyengülése ellen több alkalommal is fellépő brazil hatóságoknak közvetlenül a jegybank által csütörtökön közzétett nyíltpiaci intervenciós program előtt azt javasolta, hogy ne a real gyengülése miatt aggódjanak, hanem az infláció alakulását kövessék szoros figyelemmel. A brazil infláció jelenleg évi 6,15 százalék, közel a jegybank 6,5 százalékos céljához.

Jim O'Neill azonban a BRIC-országok várakozástól elmaradó teljesítménye ellenére sem kívánja megváltoztatni az általa kreált betűszót. "Ha viszont Brazília, Oroszország és India 2015 végére is várakozás alatti növekedést mutat, akkor valószínűleg meg fogom tenni" - mondta, jelezve, hogy Brazíliától kellemes meglepetést vár 2015-re, de akár már 2014-ben is.