Csalódást okozott az amerikai adat

A vártnál kevésbé javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban augusztusban - derült ki a Michigan Egyetem szokásos havi felméréséből az MTI szerint, amelynek végleges eredményét pénteken tették közzé.
Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 1. péntek, 19:16
Fotó: Reuters

Augusztusban a fogyasztói hangulatindex 96,8 pontra emelkedett a júliusi 93,4 pontról, amely az utóbbi nyolc hónap legalacsonyabb szintjét jelentette. Elemzők magasabb, 97,4 pontos végleges értéket vártak augusztusra.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója a júliusi 80,5 pontról 87,7 pontra emelkedett augusztusban, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig 113,4 pontról 110,9 pontra csökkent.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás augusztusban is a júliusi 2,6 százalékos szinten maradt, az 5-10 éves inflációs várakozás pedig a júliusi 2,6 százalékos szint után augusztusban 2,5 százalék volt.

A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felméréskor legalább ötszáz embert kérdeznek meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK