Csalódást okozott Németország

Februárban a vártnál kevésbé, több mint egy éve a legkisebb mértékben nőttek a termelői árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi közleménye szerint.
Dzindzisz Sztefan, 2018. március 20. kedd, 09:14
Fotó: Pixabay

Februárban éves összevetésben 1,8 százalékkal nőttek a termelői árak Németországban a januári 2,1 százalékos éves növekedés után. A piac 2,0 százalékos éves termelőiár-emelkedést várt februárra. A februári termelőár-infláció tizennégy hónapja, 2016 decembere óta a legalacsonyabbnak bizonyult - írja a Destatis.

Az előző havival összevetve a várt 0,1 százalékos növekedés helyett februárban 0,1 százalékkal csökkentek a termelői árak, míg januárban 0,1 százalék volt a havi növekedés. (Lassult a magyar ipari termelői árak emelkedése.)

Az éves áremelkedés mértéke leginkább az alapanyagok és félkész termékek esetében maradt el az előző havitól, 2,1 százalékra csökkent a januári 3,1 százalékról. A nem tartós fogyasztási cikkek ára 1,4 százalékkal emelkedett a januári 1,5 százalék után. A tőkejavak termelői ára pedig 1,1 százalékkal emelkedett 1,2 százalék után. Az energiaárak 1,8 százalékkal emelkedtek, míg januárban 2,2 százalék volt a növekedés. Az energiaárakon belül az elektromos energia ára 4,3 százalékkal nőtt a januári 4,9 százalék növekedés után.

Kép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK