Negyedéves szinten lassult a gazdasági bővülés: az április-júniusi időszakban az év első három hónapjához képest a 0,5 százalékos elemzői várakozásoknál kisebb mértékben, 0,2 százalékkal nőtt az ország GDP-je, az első negyedévben ez az arány 1,0 százalék volt.

A második negyedévben nyolcéves mélypontra, 8,8 százalékra csökkent a portugáliai munkanélküliségi ráta az előző negyedévi 10,1 százalékról a portugál statisztikai hivatal múlt héten közölt adatai szerint.

A portugáliai munkanélküliség 2013 első negyedévében 17,5 százalékos történelmi csúcsra jutott, azóta viszont a konjunkturális helyzet kedvezőbbre fordult: az utóbbi évtizedek legmélyebb recessziója után 2016 már zsinórban a harmadik év volt, amikor a gazdaság növekedni tudott.

Június közepén az Európai Unió Tanácsa lezárta a Portugáliával szemben 2009 decemberében indított túlzottdeficit-eljárást.

Portugáliának költségvetési hiányán kellett javítania. Lisszabon nemzetközi hitelezők segítségét is kérte pénzügyi stabilitása és fizetőképességének biztosítása érdekében. Az EU-tól, az euróövezettől és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 78 milliárd euró hitelcsomagot kapott 2011-ben. Portugália 2014 májusában került ki a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag védelme alól, miután teljesítette a hitelprogram valamennyi feltételét. A hitelekért cserébe szigorú gazdasági megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania a dél-európai országnak.

A tanács a túlzottdeficit-eljárás lezárásakor megállapította, hogy Portugália államháztartási hiánya 2016-ban a GDP 2,0 százalékát tette ki, a banki támogatási intézkedések potenciális hiánynövelő hatása pedig nem veszélyezteti a hiány tartós csökkentését.

A miniszterek véleménye szerint Portugália megfogadta a tanács ajánlásait, megfelelő módon és eszközökkel korrigálta a költségvetési hiányra, valamint az államadósságra vonatkozó adatait.

Idén a kormány 1,8 százalékos gazdasági bővülést vár Portugáliában.