Csaltak a banki kamattal - a főnökök is benne voltak

A brit RBS menedzserei nemcsak szemet hunytak, de részt is vettek a londoni bankközi kamatláb (Libor) manipulálásában, azaz a csalás jóval túlterjedt azon a négy kereskedőn, akiket a bank elbocsátott az ügy miatt − jelentette a Bloomberg.
Komócsin Sándor, 2012. szeptember 25. kedd, 19:02
Fotó: Napi.hu

Egy internetes instant-message beszélgetésben 2007-ben Jezni Mohideen, a pénzintézet szingapúri irodájának jenügyletekért felelős akkori vezetője utasította beosztottait, hogy milyen Libor-értéket adjanak le a bank nevében − tudta meg a hírügynökség két neve elhallgatását kérő forrástól. A döntést nem indokolta, de nem is kellett, mert enélkül is végrehajtották.

Tan Chi Min, a Libor-ügybe keveredett kereskedők egyike Mohideenen kívül számos további menedzsert is "feldobott" az ügyben indult hatósági eljárásban − állítása szerint tudott a kamatláb befolyásolásáról az RBS több világszintű tevékenységet  irányító vezetője is. A bank tagadja volt alkalmazottja állításait.

A Libor-botrányban kiderült, hogy a bankközi kamatláb nagyságára javaslatot tevő bankok kereskedői és menedzserei egyeztették adataikat, abban a hiszemben, hogy ez egyfajta normális piaci alku, amelyben tudhatnak egymás "ajánlatairól".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2012.09.25 20:05

@SzaszaG: Mert sokkal humánusabb munkaadó szélsőjobboskám?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.09.25 19:15

Milyen jóhiszeműek ezek a mai bankárok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html