A hongkongi kormányzat kedden közölt adatai szerint decemberben éves összevetésben 19,4 százalékkal, 36,3 milliárd hongkongi dollárra (4,67 milliárd amerikai dollárra) esett vissza a kiskereskedelmi forgalom értéke. Elemzők 17,5 százalékos csökkenésre számítottak a novemberben mért 23,7 százalékos, illetve a történelmi rekordot döntő októberi 24,4 százalékos zuhanás után.

Decemberben már a 11. egymást követő hónapban csökkentek a kiskereskedelmi eladások. A tüntetések miatt rengeteg üzlet többször is kénytelen volt korábban bezárni.

A tavalyi év egészében 11,1 százalékkal, 431,2 milliárd hongkongi dollárra (55,1 milliárd amerikai dollárra) süllyedt a kiskereskedelmi forgalom értéke, a volumene pedig 12,3 százalékkal csökkent 2018-hoz képest.

Elemzők attól tartanak, hogy a legrosszabb még hátravan, a következő hónapokban tovább zsugorodhat a kiskereskedelmi forgalom, mivel a Kínából kiinduló, új koronavírus által okozott tüdőgyulladás-járvány miatt üresen konganak a bevásárló központok, bezárták a turistákat vonzó látványosságokat.

Hongkongban eddig 15 fertőzöttet diagnosztizáltak, egy beteg pedig már meghalt. A hongkongi vezetés a járvány terjedésének megfékezésére múlt hét csütörtök óta drasztikusan csökkentette az átjárást Kínából, már csak két határátkelőn - a sencseni öbölnél, illetve a Hongkongot a dél-kínai Csuhajjal, valamint Makaóval összekötő hídon - lehet közlekedni, illetve zavartalanul üzemel tovább a város nemzetközi repülőtere is.

A Kína különleges közigazgatási területeként működő Hongkong kiskereskedelmi forgalmának alakulása nagyban függ a városba látogatók fogyasztásától. Decemberben éves összevetésben 51,5 százalékkal, 3,2 millióra csökkent a városba látogató turisták száma. Novemberben 55,9 százalékos volt a visszaesés üteme, ami 2003 májusa, a SARS-járvány (súlyos akut légzőszervi szindróma) Hongkongra való átterjedése óta a legrosszabb adat.

Számos vállalkozás küzd nehézségekkel, főleg egy sor luxustermékeket forgalmazó kiskereskedő, amelyek bevétele erősen függ az anyaország Kínából érkező látogatók kiadásaitól. Decemberben az ékszer-, óra- és egyéb értékes ajándékokkal kereskedő üzletek forgalma éves szinten 36,7 százalékkal csökkent, a gyógyszerek és kozmetikumok forgalma 29,9 százalékkal, a bevásárló központoké pedig 25,3 százalékkal esett vissza.

Hongkong gazdasága egy évtized óta először tavaly recesszióba jutott. Az előző negyedévhez képest október-decemberben 0,4 százalékkal, a harmadik negyedévben pedig 3,2 százalékkal csökkent a GDP. A tavalyi év egészében 1,2 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye.

*

Ha kérdése van a koronavírussal kapcsolatban, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központot a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os számon. Az információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható.