Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alpesi ország GDP-je az első negyedhez képest 0,9 százalékkal nőtt, miközben az elemzők csupán 0,8 százalékos javulást vártak.

Az előző évhez képest 3,4 százalékos a növekedés, ami gyorsulást jelent az első negyedév 2,3 százalékos növekedése után.

Miközben az exportnövekedés az előző negyedes 3,7 százalékról - negyedéves összehasonlításban - 1,7 százalékra lassult, a svájci vállalatok költekezni kezdtek: a beruházások az előző negyed 2,2 százalékos visszaesése után a második negyedévben 2,1 százalékkal nőttek.

Alexander Koch, az Unicredit müncheni közgazdásza szerint jó állapotban van a svájci gazdaság, ám a frank erősödése és a globális gazdaság lassulása a második félévben sokat árthat a felerészben exportra termelő országnak.

Ezzel egyetért a svájci jegybank elnöke, Philip Hildebrand is, aki gyengébb gazdasági lendületre számít a második félévben.

A GDP-adatra erősödéssel reagált a frank, a forintban mért árfolyam 218,20-ról 219,20-ra emelkedett a Bloomberg adatai szerint; az euróhoz viszonyított jegyzés pedig 1,3011-ről 1,2959-re süllyedt.