Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szervezet adatai szerint az OPEC-tag Szaúd-Arábia olajkivitele márciusban napi 7,122 millió hordóra mérséklődött a februári napi 7,251 millió hordóról. A szaúdi olajtermelés eközben a februári napi 9,935 millió hordóról napi 9,907 millió hordóra mérséklődött - idézi az MTI.

Éves szinten a szaúdi olajexport 1,5 százalékkal, az olajtermelés pedig 0,1 százalékkal mérséklődött.
A szaúdi olajtermelési és exportadatok azért fontosak, mert az ország az OPEC legnagyobb olajtermelője, az olajkartell pedig a világ olajtermelésének csaknem harmadát adja.

Az ugyancsak OPEC-tag Irak olajexportja 0,4 százalékkal, napi 3,774 millió hordóra csökkent márciusban, amikor az olajtermelése már a harmadik egymást követő hónapban napi 4,36 millió hordó szinten stagnált.

Az iraki olajkivitel tavaly márciushoz képest 0,1 százalékkal, az olajtermelése 4,6 százalékkal csökkent.
A JODI adatai szerint Venezuela márciusi olajtermelése napi 1,509 millió hordóra csökkent a februári napi 1,586 millió hordóról, és jócskán elmaradt a tavaly márciusi napi 2,241 millió hordótól.

Az OPEC 14 tagja és tíz, a szervezeten kívüli nagy olajtermelő ország arról állapodott meg, hogy a múlt évtől napi 1,8 millió hordóval fogta vissza a globális olajkínálatot. A jelenlegi elképzelések szerint ez a megállapodás az idei év végéig tart. A döntés eredeti célja a globális olajtartalékok öt éves átlagra csökkentése volt, amit mostanra nagyjából sikerült is elérni.

Az olajár a korlátozás bevezetése, 2017 eleje óta mintegy negyven százalékkal emelkedett. A JODI közlése szerint a megállapodáshoz nem csatlakozott Egyesült Államok olajtermelés napi 10,425 millió hordóra nőtt a februári napi 10,264 millió hordóról. Az idei márciusi amerikai olajtermelés 14,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

A márciusi amerikai olajexport napi 1,664 millió hordóra nőtt a februári 1,605 millió hordóról.