A most kiadott köztes előrejelzés nagyjából megegyezik a 2016. júniusi prognózissal, azaz a világgazdaság a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) várakozásai szerint a júniusi 2,9 százalékos növekedési előrejelzéshez képest, idén és jövőre is mindössze 0,1 százalékkal bővülhet lassabb ütemben.

A fejlett gazdaságokban a romló kondíciókat - beleértve a Brexit hatásokat - a fő feltörekvő piacokon bekövetkezett fokozatos javulás ellensúlyozta. Összességében a világgazdaság a lassú növekedés csapdájába esett, tartósan fennálló, várakozásoktól elmaradó növekedés a kilátásokra is negatív hatással van, amelyek a kereskedelem, a beruházások, a termelékenység gyengélkedésében és a bérekben is megjelennek. A politikai környezetet a nagy egyenlőtlenségek és a stagnáló bérek tovább komplikálják nehezebbé téve a gazdasági növekedést és a befogadást ösztönző intézkedéseket.

OECD köztes gazdasági előrejelzés (reál GDP-növekedés, százalék)
Térség20152016*2017*
Világgazdaság3,12,93,2
USA2,61,42,1
Eurózóna1,91,51,4
Németország1,51,81,5
Franciaország1,21,31,3
Olaszország0,60,80,8
Japán0,50,60,7
Kanada1,11,22,1
Egyesült Királyság2,21,81
Kína6,96,56,2
India7,67,47,5
Brazília-3,9-3,3-0,3
*2016. szeptemberi előrejelzés; Forrás: OECD

 

A kereskedelem lanyha növekedése és a 2015-16-ban tapasztalt hirtelen lassulás megerősíti a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmakat. A kereskedelem lassuló növekedése a következő években a termelékenység növekedésére is rányomja majd a bélyegét - figyelmeztet az OECD.

Terjednek a negatív kamatok

A hosszú távú kamatszintek tovább estek az elmúlt hónapokban, kirívóan alacsony szintet elérve sok országban - mutat rá az OECD, amely azt is megjegyzi, hogy most már a tagállamok több mint 35 százalékának szuverén adóssága negatív kamatokkal forog. Ugyanakkor a részvényárfolyamok továbbra is magasan állnak, és néhány országban a gyenge profitok ellenére tovább emelkedtek rontva ezzel a hosszú távú növekedési várakozásokat.

Az ingatlanárak több országban gyorsan emelkednek, míg a néhány gazdaságban a hitelek minősége és a kamatrések csökkennek.

Itt a vége?

A monetáris politika túlterheltté vált és most már a pénzpiacokat torzítja - állapítja meg az OECD elemzése. A nemzetközi szervezet szerint a hatékony monetáris politikai támogatás több és összehangoltabb költségvetési politikát követelne meg, úgy mint a befogadó gazdasági növekedés ösztönzéséhez szükséges strukturális reformok bevezetését.

A monetáris politika megnyitotta ugyan az utat az alacsony kamatok felé, az így keletkezett költségvetési mozgásteret viszont ki kellene használnia a fiskális politikának a gazdaságösztönzést segítő költekezésekre. Az OECD szerint a strukturális reformokat fel kellene gyorsítani. A nemzetközi szervezet szerint a kereskedelmi szabályozások fontos fogódzót jelentenek a gazdasági növekedés ösztönzésében, amelyet olyan intézkedésekkel kellene támogatni, amelyek biztosítják, hogy a globalizációból fakadó hasznokon széles kör osztozik. Az OECD szerint egy kiegyensúlyozottabb gazdaságpolitikai mix a világgazdaságot gyorsabb növekedési pályára állítaná és csökkentené a pénzügyi kockázatokat.

Az OECD évente kétszer - május-júniusban és novemberben - adja ki a világgazdaság kilátásaival foglalkozó előrejelezéseit, és évente kétszer - február-márciusban és szeptemberben - az ezeket felülvizsgáló köztes jelentését.

Mi a helyzet a főbb piacokon?

Az Egyesült Államokban a szervezet a júniusi előrejelzéshez képest lassabb GDP-növekedést vár, a mostani felülvizsgálatban az idei adatot 0,4, a 2017-est 0,1 százalékponttal vitték lejjebb az elemzők. Az OECD megállapította, hogy az USA-ban hiába nőtt robusztusan a foglalkoztatottak száma és a fogyasztás, a gazdasági növekedés 2016-ban eddig a gyenge beruházások miatt lassult. A kereslet viszont 2017-ben várhatóan fellendül, de továbbra is történelmi mélységben marad.

Az eurózóna növekedése a második negyedévben lassult a gyenge belső kereslet miatt. A hitelezés fellendülése ellenére egyes eurózónás gazdaságokban a magas nemteljesítő hitelarány rontja a gazdasági kilátásokat. Bár a foglalkoztatás továbbra is lassú javulást mutat, még mindig jelentős pangás van a munkaerőpiacon, és az inflációnak valamint a bérnyomásnak sem sok jele látszik. Az OECD mostani felülvizsgálatában a valutaövezet növekedési előrejelzését csak kis mértékben rontotta, a júniusi prognózishoz képest erre az évre mindössze 0,1, jövőre 0,3 százalékponttal vár lassabb növekedést.

Mi lesz a britekkel?

Az Egyesült Királyság június 23-i népszavazásának eredménye nagy volatilitáshoz vezetett a pénzpiacokon és növelte a bizonytalanságot. A 2016-os növekedést a referendum előtti erős teljesítmény támogatta annak ellenére, hogy visszaestek az üzleti beruházások. A gazdasági fejlemények egyelőre a referendum előtti felvázolt mérsékelt forgatókönyvnek megfelelően alakulnak - jegyzi meg az OECD. Mindezek ellenére azonban a GDP 1 százalékra lassulhat 2017-ben, ami jóval elmarad a referendum előtti évek várakozásaitól. A jövőbeli intézkedésekkel és a gazdasági hatásokkal kapcsolatos bizonytalanság továbbra is nagy és lefelé mutató kockázatokat jelentenek. Hosszabb távon az Egyesült Királyság gazdasági kilátásait illetően az EU-val és már kereskedelmi partnerekkel között kereskedelmi egyezmények kritikus fontossággal bírnak.

Az OECD megállapítja, hogy eddig a globális gazdaságra, különösen az eurózónára gyakorolt hatás mérsékelt, de további negatív hatások 2017-ben válhatnak láthatóvá az eurózónában.

Jelentős kockázatok leselkednek

A nemzetközi szervezet megállapítja, hogy a kilátásokat összességében jelentős kockázatok övezik. A pénzügyi instabilitás kockázata növekszik, amelyek leginkább az alacsony kamatokból és az ezek pénzügyi eszközökre valamint az ingatlanárakra gyakorolt hatásából fakadnak. Több feltörekvő gazdaságban magas privátszektorbeli adósság és devizanem eltérés (currency mismatch), így továbbra is ki vannak téve a tőkekivonás veszélyének, valamint a vártnál gyengébb növekedés kockázatának.

Bár a gazdasági növekedés erőt kaphat egy most feltételezettnél erősebb gazdaságpolitikai fellépés révén - például a fejlett gazdaságokban egy kollektív költségvetési stimulussal -, de a hatékony intézkedésekben történő megegyezés nehézsége és a több országban tapasztalható növekvő politika feszültségek jelentős lefelé mutató kockázatot jelentenek a globális gazdaságra is - jegyzik meg az OECD elemzői.