Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Várhatóan V-alakú pályán mozog majd az Európai Unió (EU) legnagyobb gazdasága.Az idei zuhanást jövőre meredek emelkedés követi, de nem sikerül teljesen ledolgozni a veszteségeket. A német gazdaság teljesítménye így 2022-ben érheti el a 2019-es szintet - áll az MTI által idézett előrejelzésben, amelyet szerdán mutatnak be hivatalosan.

Mély recesszió

A német GDP ebben az évben várhatóan 6,3 százalékkal csökken, jóval meghaladva a 2009-ben regisztrált eddigi legnagyobb, 5,7 százalékos visszaesést. A mélypont májusban jöhet el, utána stabilizálódás, az év második felétől élénkülés következhet. Jövőre már 5 százalék feletti GDP-növekedés várható. Az előrejelzés bizonytalansága a megszokottnál nagyobb, a folyamatok alakulása attól függ, hogy mennyire sikerül elfojtani járványt, és mennyire lehet lazítani a korlátozásokat.

a prognózis szerint a rekordnagyságú, 1197 milliárd euró (430 ezer milliárd forint) keretösszegű kormányzati mentőprogramok ellenére több ágazatban csődhullám várható, a regisztrált munkanélküliek száma pedig az év végéig hárommillióra emelkedhet a márciusban regisztrált 2,335 millióról. A szövetségi kormány március közepe óta szinte hetente jelent be újabb válságkezelő csomagokat. A koronavírus-járvány társadalmi, kulturális és gazdasági hatásainak ellensúlyozására tett erőfeszítések 180 fokos fordulatot jelentenek az államháztartási egyensúly megőrzésére és az államadósság csökkentésére összpontosító eddigi politikájában.

Legfontosabb partner

Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnere a Németország, így a német GDP alakulása kulcsfontosságú. Ezt mutatja, hogy Magyarország exportja a hivatalos KSH-adatok szerint tavaly megközelítette a 109 milliárd eurót. Ennek a 28 százaléka ment a német piacra. A Németországból érkező import értéke 2019-ben meghaladta a 104 milliárd eurót, ami a teljes behozatal negyede.

A német gazdaság idei kedvezőtlen kilátásai is szerepet játszhatnak abban, hogy Varga Mihály pénzügyiminiszter pár napja azt nyilatkozta, hogy a korábban várt 3 százalékosnál mélyebb recesszió várható az idén Magyarroszágon.