BUX
38240

Csatasorba áll Orbán Viktor új szövetségese

Kisebbségi kormány élén kezdheti el Csehország kormányzását Andrej Babis milliárdos üzletember, aki már januárban szembe kerül az első parlamenti bizalmatlansági indítvánnyal. Az európai bevándorlás kérdésében a magyar kormányéhoz hasonló kemény fellépésre készül.

Komócsin Sándor, 2017. december 7. csütörtök, 15:29

Andrej Babis december 6-án letette a miniszterelnöki esküt. A dúsgazdag üzletember Ano névre keresztelt pártja elitellenes kampánnyal nyert az októberi választásokon, ám miután az elmúlt hat hétben nem vezettek eredményre a koalíciós tárgyalások, Babis kisebbségi kormányt alakít - derül ki a bne IntelliNews régiós hírportál cikkéből.

A hagyományos jobb- és baloldal azzal az indokkal utasította vissza az új kormányfő próbálkozását, hogy csehországi és uniós vizsgálat is folyik ellene azzal a váddal, hogy még üzletember korábban egyik cége csalt egy projekt uniós támogatásának felhasználásánál. Az Anónak 78 képviselője van a 200 fős törvényhozásban ezért a kormány túléléséhez segítségre lesz szüksége, amikor januárban megtartják a vele kapcsolatos első bizalmi szavazást.

Kommunisták és neonácik

Úgy tűnik, ezt az akadályt leküzdhetik, ugyanis a parlament két szélén álló politikai erő, a 15 mandátummal rendelkező kommunisták és a 22 parlamenti széket elfoglaló neonáci párt jóindulatúan viszonyul az új kormányhoz. A bizalmi szavazáson a részt vevő képviselők szavazatainak egyszerű többségét kell megszerezni, ezért, ha ez a két párt távol marad a voksolástól, akkor már csupán maximum 163 fő marad. Így 82 szavazat kell a kormány túléléséhez.

Ez meglehet, ugyanis politológusok szerint a szociáldemokratáknak és a konzervatívoknak nem érdekük, hogy a kormány sorozatos leszavazásával előrehozott választásokat provokáljanak ki, ugyanis októberben veszítettek súlyukból a korábbiakhoz képest, és ez a lecsúszás folytatódhat. Három bizalmi szavazás elvesztése esetén kellene az államfőnek új választást kiírnia.

Sőt a helyzet az, hogy még kormánykoalíciót is alakíthatnak az Anóval, ha lezárul a Babis elleni vizsgálat, s így azt mondhatják, hogy nem a véleményük változott meg (amelynek alapján korábban elutasították a közös kormányzást), hanem a helyzet.

Purgálás veheti kezdetét

Babis kormányának tagjai december 13-án tehetik le az esküt. A miniszterek egy része csak átül egyik székből a másikba - például Alena Schillerova pénzügyminiszter korábban miniszterhelyettes volt, Martin Stropnicky külügyminiszter az előző kormányban a védelmi tárca élén állt. Másokat az Ano szakpolitikusai közül választott a kormányfő és lesznek független szakértők is egyes tárcák élén.

Miután miniszterelnökké vált, Babis megkezdheti a kormányzati posztok osztogatását. Csehországban eddig a főtisztviselők a helyükön maradtak a kormányváltások idején, ám az üzletember azt ígérte a választóknak, hogy a hatékonyság javítása és a korrupció felszámolása érdekében átrostálja az államapparátust.

Rendőrségi probléma

A gazdaságpolitikában állami költekezést és adócsökkentést ígért egyszerre, megfogadva, hogy kormánya egyensúlyban tartja a költségvetést. A cseh büdzsé idén az év egy részében szufficites volt, és 2017-re mindössze 60 milliárd korona hiányt (735 milliárd forint) várnak. A jövő évi terv ezt 50 milliárdra faragná le. Az elsődleges - adósságtörlesztés nélküli - egyenleg továbbra is pozitív lehet.

Babis további fontos választási ígérete volt, hogy elődjénél, a szociáldemokrata Bohuslav Sobotkánál keményebben lép fel az EU bevándorlási politikájának formálásában. Kormányfőként aktív szerepet akar vállalni ebben: az illegális migráció megállításának legfőbb eszközét az embercsempészek letartóztatásában látja.

A menekültek fogadásának kötelező kvótáját elveti, és erről meg akarja győzni az Európai Bizottságot és a többi uniós tagországot is. A megoldást - szinkronban az Orbán-kormány politikájával - Európán kívül keresi.

A nyitókép forrása: Michal Cizek/AFP