Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jirí Rusnok, a jegybank kormányzója szerint az alapkamat megváltoztatása az év végéig már nem valószínű.

Nem gondolom, hogy valami olyasmi történhetne, amire reagálnunk kellene. Nem látom szükségét pénzügyi politikánk megváltoztatásának - idézi a közlemény Jirí Rusnok kijelentését.

A jegybank ugyanakkor nyilvánosságra hozta legújabb előrejelzését is, amelyben rontotta a cseh gazdaság várható kilátásait az idei és a jövő évre is. Az új jegybanki prognózis szerint a cseh gazdaság az idén 8,2 százalékkal csökken, a jövő évben pedig 3,5 százalékkal növekedni fog.

A jegybank szerint a járvány előtti szintet a cseh gazdaság 2022 végén fogja elérni. A gazdaság élénkítése egyáltalán nem lesz egyszerű és könnyű.

A cseh hírügynökség által megszólaltatott piaci elemzők szerint a jegybank kivár és nem akar elhamarkodott intézkedéseket hozni.

A gazdasági szférából érkező jelzések inkább biztatóak és azt mutatják, hogy nem lesz szükség a pénzügyi politika újabb módosítására - kommentálta a nyilvánosságra hozott adatokat Martin Gürtler, a Komercní Banka gazdasági szakértője. Jakub Seidler, az ING Bank vezető gazdasági elemzője stabilnak és konzisztensnek minősítette a cseh jegybank politikáját - számolt be az MTI.