Kiderült a csehek kényelmetlen titka

A cseh férfiak jelentős része nagyobb borravalót ad a vendéglőben a pincérnek, ha randevún lát vendégül egy hölgyet, és a lányok, asszonyok egy része is odafigyel erre.
Barabás Júlia, 2019. március 23. szombat, 07:20
Fotó: Reuters

A csehet kétharmada úgy véli, hogy a pincéreknek meg kell dolgozniuk a borravalóért, ennek szellemében nem tekintik automatikus kötelességüknek a pluszpénz fizetését - idézte a Radio Praha a STEM/MARK közvélemény-kutató cég felmérésének eredményét. Az e véleményen lévőknek nem okoz lelkiismeret-furdalást, ha borravaló fizetése nélkül távoznak a vendéglőből.

Csehországban általában tízszázalékos borravalót szoktak adni a vendégek a számlájuk után, ám ehhez az arányhoz csak minden ötödik cseh tartja magát rigorózusan.

A vendégek 70 százaléka általában 20-40 koronát (250-500 forint) hagy az asztalon. A többiek, ha egyáltalán adnak borravalót, tíz koronánál is kevesebb hagynak a pincér zsebében azzal, hogy nem kérik el a visszajárót.

A borravaló nagysága általában attól függ, hogy a vendég milyennek értékelte a kiszolgálást, ám bizonyos tényezők elmozdíthatják ettől a pluszként adott összeget. A felmérésben megkérdezett férfiak 17 százaléka elismerte, hogy többet a pincérnek, ha randevúzik egy vendéglőben, mert ezzel akarja fényezi anyagi helyzetét a meghívott hölgy előtt. A nők ötöde azt mondta, hogy odafigyel erre és figyelembe veszi a férfiak értékelésénél, hogy mennyi borravalót adnak a romantikus vacsora után.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.03.23 15:10

Valóban igen kényelmetlen a cseheknek az, ha a pincérek annyira kevés fizetést kapnak, hogy kiegészítő borravaló nélkül nem tudnak megélni. Persze ugyanez a szégyen vonatkozhat a magyar pincérek munkaadóira is. Meg a benzinkutasokéra, az egészségügyben dolgozókéra, stb stb.
De jó is lenne olyan országban élni, ahol szégyen hálapénzt elfogadni. De nekünk olyan ország jutott, ahol a hálapénzt még kizsarolni sem szégyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html