Ilyen is van: a cseheknek számít, hogy mit esznek meg

Az európai átlagnál háromszor gyorsabban nőtt Csehországban az elmúlt időszakban az organikus élelmiszerek fogyasztása. Főként a feldolgozott áruk kelendőek.
Barabás Júlia, 2019. április 29. hétfő, 06:40
Fotó: Shutterstock

Az organikus élelmiszerek fogyasztása 30,5 százalékkal bővült Csehországban 2017-ben - adta tovább a mezőgazdasági minisztérium legfrissebb adatát a Radio Praha. Ez volt a leggyorsabb növekedés 2008 óta. A statisztika elkészítéséhez az ilyen termékek gyártóitól és forgalmazóitól kértek adatokat.

A csehek büszkék lehetnek arra, hogy ez a növekedési tempó közel háromszorosa az EU átlagának, ami 10,5 százalék. Más kérdés, hogy a látványos változás ellenére az organikus áruk még csupán egy százalékát teszik ki a teljes élelmiszer-fogyasztásnak Csehországban. A vásárlók átlag mindössze 12 eurót költenek organikus élelmiszerekre.

Az agrártárca szerint a kedvező változás mögött részben az áll, hogy egy év alatt több mint 11 százalékkal nőtt az ilyen termékeket gyártó vállalatok száma. Összesen 110 új céget jegyeztek be ebben az ágazatban. A piac értéke 5,7 milliárd korona (70 milliárd forint), az áru valamivel több mint felét vásárolják meg a hazai vevők, a többit exportálják, főként Németországba. A csehek kedvencei a feldolgozott organikus termékek.

HOZZÁSZÓLÁSOK