Nagyot változott a helyzet Prágában

Szilárd többsége lesz a cseh parlamenti felsőházban az ellenzéknek az idei részleges szenátusi választás szombati végeredménye alapján.
Domokos László, 2018. október 13. szombat, 18:27
Fotó: Pixabay

A parlamenti felsőházban a szenátorok mandátuma hatéves, kétévente megújul a testület egyharmada, azaz 27 mandátum.

A 81 tagú testületben ezentúl a kormánykoalíciós ANO mozgalomnak és a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) együttesen csak 20 szenátora lesz, hét az ANO, 13 a CSSD színeiben. Idén mindkét párt csak egy szenátori mandátumot szerzett, de több bársonyszéket elveszített.

Az ellenzéki többség alapvetően azt jelenti, hogy a szenátus a jövőben hátráltatni tudja az alsóház, a Képviselőház döntéseinek elfogadását. Megakadályozni azonban nem tudja, mert az alsóház végső soron mindig leszavazhatja a felsőház minden döntését - írta az MTI.

Az idei voksolás győztese az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS), amely 10 mandátumot szerzett, s ezzel a szenátori klubjának a jövőben 16 tagja lesz, hattal több, mint eddig. "Ez a választás is bebizonyította, hogy az ODS egyre inkább komoly alternatívát jelent az ANO ellenében" - mondta Petr Fiala pártelnök.

Legerősebb frakciója ezentúl a szintén ellenzéki Polgármesterek és Függetlenek (STAN) pártnak, illetve szövetségeseiknek lesz 17 taggal. A frakció tagsága héttel emelkedett. Várható, hogy a felsőházi elnök személyére a STAN tesz majd javaslatot.

A két kormánykoalíciós párt, az ANO és a CSSD számára az idei részleges szenátusi választás súlyos vereséget jelentett. Az ANO és a CSSD csak egy-egy szenátori helyet szereztek, ami a CSSD esetében 12 mandátum, az ANO esetében pedig 3 mandátum elvesztését jelenti. Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) szintén csak egy szenátori helyet szerzett, de négyet elveszített. Frakciója szövetségeseivel együtt azonban 16 tagú lesz.

Pavel Belobrádek, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnöke bejelentette, hogy a párt közelgő tisztújító kongresszusán már nem jelölteti magát az elnöki tisztségbe. Belobrádek, aki alsóházi képviselő, azt mondta: döntése nincs összefüggésben azzal, hogy a szenátusi választáson nem sikerült mandátumot szereznie.

A szenátusban minden részleges választás után újraválasztják a testület elnökét és az összes bizottságot. A testület elnökét mindig a legerősebb szenátusi frakció jelöli. Miután a CSSD elvesztette a legerősebb frakció pozícióját, várhatóan távozik a szenátus éléről Milan Stech szociáldemokrata szenátor.

A kormánykoalíciót a parlamentben kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) a felsőház 1996-os megalakulása óta először egyetlen szenátora sem lesz.

A szenátori frakciók megalakulására hivatalosan egy hónap áll a rendelkezésre. A választói részvétel 16,5 százalékos volt, ami az eddigi második legalacsonyabb a felsőházi választások történetében.

Fotó forrása: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK