A csehek már készülnek a hard brexitre

Ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, Csehország a brit állampolgárokat meghatározott területeken 2020 végéig úgy fogja kezelni, mintha a szigetország továbbra is az EU tagja lenne. Ezt a cseh kormány törvényjavaslata biztosítja, amelyet szerdán fogadott el a cseh parlamenti alsóház - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. január 23. szerda, 16:53
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

A törvényjavaslatot még a szenátusnak is jóvá kell hagynia, s az államfőnek aláírnia. Prágai vélemények szerint ez már lényegében formalitásnak tekinthető.

Jan Hamácek kormányfő-helyettes és belügyminiszter korábban Prágában azt mondta, hogy "a törvényjavaslat elfogadása nélkül a Csehorszégban élő briteket a kiválás után úgy kellene kezelni, mint az unión kívüli idegeneket, ami problémás lenne."

"Az új előírások szerint Prága olyan jogokat biztosít 2020 végéig az országban élő britek számára, mint amilyeneket a szigetország a területén élő cseheknek biztosít" - magyarázta a kormány kezdeményezését a miniszter.

Csehországban jelenleg a belügyminisztérium kimutatása szerint mintegy 8000 brit állampolgár él, közülük mintegy ötezret érintene hátrányosan a megállapodás nélküli brexit.

A Nagy-Britanniában élő és dolgozó cseh állampolgárok száma a miniszter szerint 40 ezer körül mozog. Más források szerint viszont megközelíti a százezret.

"Ha nem fogadtuk volna el ezt a törvényt, veszélyeztettük volna a Nagy-Britanniában élő cseheket. Ezt semmiképpen sem akarjuk" - jegyezte meg Hamácek. Hangsúlyozta, hogy a cseh szabályozást a kölcsönösség elve alapján gyorsított eljárásban dolgozták ki.

A parlament ugyanakkor felszólította a kormányt, hogy az ügyről még folytasson tárgyalásokat a britekkel.

HOZZÁSZÓLÁSOK