Ez egymás után már a harmadik alapkamatemelés, az idén összesen négyszer emelt alapkamatot a prágai nemzeti bank. Arra vonatkozóan, lesz-e még az idén újabb alapkamatemelés, megoszlanak a vélemények. A többség szerint még egy emelésre lehet számítani - írja az MTI.

A cseh jegybank szerdán a Lombard-kamatot is emelte az eddigi 2,25 százalékról 2,5 százalékra. A diszkont kamatot pedig 0,25 százalékról 0,5 százalékra emelték. A jegybanki alapkamat emelésére a korona a prágai tőzsdén először alig reagált, mert az megfelelt a várakozásoknak, majd később mérsékelten megerősödött.

Az alapkamat emelését a jegybank a cseh gazdasági fejlődéssel indokolta: gyorsan emelkednek a bérek, az utóbbi hónapokban gyengült a korona, és az infláció meghaladta a jegybank által célként megjelölt 2 százalékos szintet.

Elemzői vélemények szerint az alapkamat idei többszörös emelésének legfőbb okát a korona gyengébb árfolyamában kell keresni.

Jirí Rusnok, a cseh nemzeti bank kormányzója a sajtértekezleten azt mondta, hogy a döntés a jegybank makroökonómiai augusztusi prognózisán és az azóta begyűjtött gazdasági információkon alapul. Rusnok szerint a jegybank szeretné elérni, hogy az alapkamat és az infláció lényegében egy szinten legyenek.

Képünk forrása: Shutterstock