Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EBRD közölte azt is, hogy visszatérése a cseh gazdaságba csak ideiglenes, időtartama nem haladja meg az öt évet. A felújított csehországi tevékenység kiterjedése is korlátozott lesz, elsősorban a magánszektorra összpontosul, és az Európai Beruházási Bank (EIB), valamint az Európai Unió által nyújtott támogatásokat egészíti ki.

A tájékoztatás szerint az EBRD elsősorban kockázatitőke-befektetéseket hajt majd végre innovatív, magas növekedési potenciálú helyi kis- és közepes vállalatokban, amelyek korlátozottan férnek hozzá külső finanszírozáshoz.

A közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására éppen harminc éve létrejött londoni fejlesztési pénzintézet már 2006-ban bejelentette, hogy az addig EU-taggá lett nyolc legfejlettebb közép-európai gazdaság, köztük Magyarország és Csehország is várhatóan 2010-re "graduál" bankból, vagyis azután nem lesz már szüksége közvetlen EBRD-finanszírozásra.

A folyamat első és eddigi leglátványosabb mozzanataként a londoni bank 2008-tól befejezte befektetési tevékenységét Csehországban. A kedvezményezett országok közül így Csehország az első olyan volt, amelyben az EBRD felhagyott a fejlesztési programok közvetlen finanszírozásával.

A bank azonban 2008 őszén, a globális pénzügyi válság elhatalmasodásának idején bejelentette, hogy a kialakult helyzetben visszafordítja közép-európai befektetéseinek akkor már megindult csökkentési folyamatát, és újból növeli a térségnek nyújtott finanszírozásokat. Az EBRD annak idején közölte, hogy a közép-európai országok "külön kérték" a bank további támogatását, amire az igazgatótanács "kedvezően reagált".

Az EBRD azóta is jelen van a legtöbb közép- és kelet-európai EU-tagországban, így Magyarországon is - a közép-európai és a balti EU-gazdaságoknak a bank tavaly 1,41 milliárd euró értékű finanszírozást folyósított -, de Csehországban egészen mostanáig nem kezdte újra tevékenységét.

A bank ebben a hónapban fogadta el 2026-ig szóló új Magyarország-stratégiáját, amelynek elemei között szintén szerepel a segítségnyújtás a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak felszámolásához.

Az EBRD a fennállása óta eltelt három évtizedben 189 magyarországi fejlesztési programban vett részt, és ezekhez 3,2 milliárd euró közvetlen befektetési finanszírozást nyújtott.