A cseh vállalatok több mint ötöde euróval fizet hazai beszállító partnereinek - idézte a Radio Praha a Cseh Kereskedelmi Kamara adatait. Eközben a kormány oly mértékben ellenzi a közös európai valuta átvételét, hogy még céldátumot sem tűzött ki erre.

Az euró egyre kiterjedtebb használata részben annak tudható be, hogy a nagyvállalatok ezzel akarják kivédeni a koronában körött üzletek árfolyamkockázatát. Emellett a csehországi cégek egyre többször vesznek fel euróhitelt. Ha pedig egy cég euróban vesz fel hitelt, akkor a tőkét és a kamatot is ebben kell törlesztenie, ami háttérbe szorítja gazdálkodásában a hazai valutát.

Az exportőrök bevétele is alapvetően a közös európai valutában keletkezik, ezért előnyben részesítik a lehetőséget, hogy beszállítóikat is ebben fizessék. Nyilván azok ragaszkodnak a koronához, amelyek alapvetően a hazai piacon tevékenykednek.

A cseh vállalatok szakértők szerint előnyös volna, ha az ország gyorsabban térne át az euró használatára, de ez most nem akut probléma, mivel nincs pénzügyi válság és a korona nem erősödik túlságosan. Az üzleti szektor viszont legalább egy világos valutaváltási stratégiát várna a prágai kormánytól. Ennek hiányában a szakértők nem számítanak a cseh eurócsatlakozásra négy-öt éven belül. A politikai döntés akkor születhet meg, ha a parlamenti választásokon európárti politikai erők kerekednek felül.