Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IPR tanulmánya szerint, amelyet vasárnap ismertetett a CTK hírügynökség, a rendelkezésre álló cseh munkaerő már nem tudja kielégíteni a munkaadók szükségleteit, ezért az űrt külföldi munkaerő behozatalával kell betölteni.

Egy másik tanulmányból pedig, amelyet a cseh főváros számára a tudományos akadémia szociológiai intézete készített, az tűnik ki, hogy a Prágában nyilvántartott külföldiek 82 százalékának középfokú vagy felsőfokú iskolai végzettsége van. A külföldiek egyik legfőbb elvárása a városvezetés iránt, hogy biztosítsa a befogadó ország, tehát a cseh nyelv elsajátításának a lehetőségeit.

Az 1,1 millió lakosú Prágában folyamatosan emelkedik a külföldiek száma, s jelenleg lényegében már a lakosság mintegy húsz százalékát teszik ki - írta az MTI.

Míg 1996-ban a cseh fővárosban 61 idegen állampolgárt tartottak nyilván, 2018 végén ez a szám 207 ezerre emelkedett. A Prágában élő külföldiek kétharmada az EU-n kívüli országokból származik: ukránok (49 306), oroszok (23 338), vietnamiak (12 765), amerikaiak (6556), kínaiak (4967).

A külföldi állampolgárok Prága számára legalábbis középtávon nélkülözhetetlen munkaerőforrássá váltak - olvasható az IPR tanulmányában. A Prágában élő külföldiek átlagéletkora 38 év.

Az idegen állampolgárok az egyes szakminisztériumok nyilvántartása szerint leginkább az építőiparban, a kereskedelemben és a vendéglátóiparban dolgoznak. Az utóbbi időben gyorsan emelkedik a számuk az adminisztrációban és a különféle szolgáltatásokban, többek között takarítás és őrzővédő szolgálatok.

Egész Csehországban a legfrissebb kimutatások szerint több mint 550 ezer idegen állampolgár él és dolgozik. Ez az aktív munkaerő több mint tíz százaléka. A külföldi állampolgárok mintegy fele tartós letelepedési engedéllyel él Csehországban, míg mintegy 45 százalékuk hosszútávú tartózkodási és munkavállalási engedéllyel rendelkezik.