A cseheknél is drámai a helyzet

Több más európai országhoz hasonlóan, Csehországban is drámaian emelkedik azon nők aránya, akik gyermektelenek maradnak. Negyven év alatt háromszorosára ugrott ez a mutató.
Barabás Júlia, 2019. március 14. csütörtök, 12:35
Fotó: Shutterstock

A harmincas-negyvenes éveikben járó cseh nők nagyjából 18 százaléka gyermektelenül éli le az életét, ami azt jelenti, hogy az 1970-1980-as évekhez képest majdnem háromszorosára nőtt ez az arány - derül ki prágai statisztikai hivatal adatai alapján készült számításokból.

Az adat drámai hatását talán enyhíti némileg, hogy a XIX-XX. század fordulóján hasonló volt a helyzet Csehországban - árulják el kutatók.

Emellett az is igaz, hogy ezzel az aránnyal csak felzárkózott az ország Nyugat-Európa nemzeteihez, amelyek esetén 40-50 évvel ezelőtti is nagyon magas - Svájcban például 21, Nagy-Britanniában 19 százalék - volt ez az arány. Ugyanakkor a csehek ebben is közelebb kerültek a kontinens nyugati feléhez, mint a többi régiós ország, ahol tíz százalék körül alakul a gyermektelen nők aránya.

A fő ok az, hogy a nők később vállalnak gyereket, mint korábban, részben karrierjük építése, részben anyagi helyzetük bizonytalansága miatt, részben azért, mert nem találnak megfelelő partnert. Az egyetemi diplomával rendelkező nők 40 százaléka 30 éves korában gyermektelen, míg a fizikai munkát végzők körében csak kilenc százalék ez az arány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.03.14 16:45

@krix6: Anyád volt ellőgép, ha már személyeskedsz.
Ne libsizzé, a fidesz akar ilyeneket kitermelni, nem a libsik.
A legkézenfekvőbb növekedési faktor a túltermelés, amire nincs szükség, ez teszi tönkre a Földet, és rajta a többmilliárd embert.
Csak te ezt nem értheted, mert a te feladatod a libsizés, a sorosozás és egyéb betanított baromság.
A növekedésről: gondolom arról még nem hallottál, hogy kevesebb, de jobb, vagy néha a kevesebb a több.
Az általad említett növekedés a kapzsiknak kell és a telhetetlen politikusoknak.
És az idióta pedig elhiszi, hogy túl kell zsúfolni mindent.
Ezt a magyar szereti, mert imád sorbaállni, imád tolakodni. A birka vagy csordaszellem.
Semmi egyéniség.
Az ábra az, hogy te is azért pottyantál a világra, hogy legyen kire többet termelni. Több kaját, több autót, több sört, több akármit.
Ezért jöttél a Földre, Kár volt.
Látod, ezzel nincs előbbre az emberiség, csak több szemetet termelsz. A szaporulatoddal is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.03.14 15:24

@europeer:
A te feleséged az ellőgép, te vadbarom!
Különben meg a retves-tetves libsibolsi/vadkapitalista rendszer igényli a szaporulatot, ugyanis a retek elvek szerint NÖVEKEDNI KELL!
Mivel nem tudsz többet enni és egyszerre több autóval utazni kell a szaporulat, ez a legkézenfekvőbb növekedési faktor...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.14 14:30

Túl van szaporodva a Föld, miért kelletni állami ráhatással ellőgépekké alakítani a nőket?
Szülnek, ha valóban úgy látják, érzik, hogy kel nekik a gyerek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html