Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dokumentum szerint, amelyből a CTK hírügynökség idézett szombaton, Csehországban több mint 240 ezer roma él. A 2011-es népszámláláskor ezt a nemzetiséget azonban csak valamivel több mint tízezer ember vállalta. A cseh gazdaság látványos erősödése ellenére a romák helyzete gyakorlatilag nem változik, kirekesztettségük inkább fokozódik - idézi a jelentés szerzőit az MTI.

A társadalomból kirekesztve, a nagyvárosok peremén kialakult gettókban több mint 125 ezer roma él. A legsúlyosabb helyzet az olmützi régióban van, ahol a romák mintegy 70 százaléka él társadalmi elszigeteltségben, a Morvaszilézia, illetve az Ústí régióban ez mintegy 60 százalék.

Csehországban a roma a legnagyobb nemzeti kisebbség, becslések szerint a romák az összlakosság mintegy 2,2 százalékát alkotják. Európában a romák számát 11 millióra becsülik, ebből az EU-ban mintegy hatmillió roma él. Szlovákiában az összlakosság mintegy kilenc százalékát teszik ki - írja a CTK.

"A Csehországban élő romák mintegy fele már integrálódott a többségi társadalomba, a roma közösség másik fele viszont társadalmi kirekesztettségben és veszélyes helyzetben él, teljes mértékben ki van szorítva a társadalom peremére" - idézi a jelentést a cseh hírügynökség.

A jelentés szerint a társadalomból kirekesztett romák többsége, mintegy 115 ezer ember többnyire a nagyvárosok peremén kialakult gettókban él, amelyek száma egy évtized alatt mintegy 300-ról több mint 600-ra emelkedett. Egy évtizede ezekben a gettókban mintegy 80 ezer ember élt.

A dokumentumból kitűnik, hogy a romák több mint harmada értelmiségi, és a középosztályhoz tartozók aránya még nagyobb. Ugyanakkor súlyos társadalmi probléma, hogy a romák több mint fele szakképzettség nélküli, nehezen talál munkát, rendkívül magas közöttük a munkanélküliség, és nagyon elterjedt a prostitúció.

A problémát tetézi, hogy a romákat a többségi lakosság évek óta a legkevésbé kedvelt kisebbségnek tartja. A jó állásokban lévő és képzett romák is panaszkodnak, hogy gyakran éri őket diszkrimináció. A romák integrációjára a cseh állam tavaly 70,5 millió koronát (880 millió forintot) fordított. Tény azonban, hogy tíz éve ez az összeg 85 millió korona (több mint 1 milliárd forint) körül mozgott.