Cseh vélemény: a bevándorlás kezelhető probléma

Globális történelmi szempontból ma semmi olyan nem történik, amivel Európa nem tudna megbirkózni - jelentette ki Jan Schroth, a genfi székhelyű Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) csehországi irodájának vezetője a jelenlegi bevándorlási problémával kapcsolatban csütörtökön a cseh közszolgálati hírtelevízióban (CT24).
MTI, 2015. június 18. csütörtök, 10:43
Fotó: Napi.hu

"Amiben a mai helyzet valóban rendkívüli és drámai, az a halottak száma, az hogy Európa határainál olyan sok ember hal meg, gyakran feleslegesen" - mutatott rá Schroth. Az IOM adataira hivatkozva a szakértő azt állította, hogy a menekülők száma jelenleg stabilizálódott. Az idei első fél évben mintegy százezer ember érkezett Európába, míg az egész tavalyi évben kétszázezer. "A menekültek száma most tehát már nem emelkedik" - szögezte le Schroth.

"Ez mindenesetre nem jelenti azt, hogy Európa példa nélküli menekülthullámmal találná magát szembe, amelyet nem tud kezelni. Továbbra is maximum egymillió menekültről beszélünk, akik fokozatosan a félmilliárd lakosú Európába tartanak, tehát az európai lakosság kéttized százalékáról" - fejtette ki a cseh szakértő.

"A legális bevándorlás ellen a fejlett országok nem védekeznek, mert az pozitív számukra" - jegyezte meg Schroth. Elmondta: az utóbbi években évi átlagban mintegy 500 ezer és 800 ezer között mozog az Európába érkező legális bevándorlók száma. A problémát a migrációhoz kapcsolódó bűnözés okozza.

"A nem legális bevándorlás, elsősorban az ebből profitáló nemzetközi szervezett bűnözés ellen azonban harcolni kell" - húzta alá az IOM szakértője.

Szijjártó: az EU nem hajlandó tudomást venni a problémáról

Magyarországra nehezedik a legsúlyosabb és legjelentősebb nyomás menekültügyben, az adatok szerint több bevándorlót regisztrálnak nálunk, mint Olaszországban vagy Görögországban - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az év első 5 hónapjában Magyarországra 50 430 bevándorló érkezett, míg Görögországban 48 ezer, Olaszországban pedig 47 ezer bevándorlót regisztráltak. A magyar-szerb határon felállítandó biztonsági kerítésre utalva azt mondta, az unió keresi a konszenzuson alapuló közös megoldást, de Magyarország nem ér rá.

Arról beszélt, hogy a nemzetközi médiában inkább csak a Földközi-tengeren érkező bevándorlókat látni, de arról már kevesebbet beszélnek, hogy Magyarország még nagyobb nyomást kénytelen elviselni. Úgy tűnik, az unió nem akar tudomást venni arról, hogy a nyugat-balkáni útvonalon is tízezrével érkeznek Európába bevándorlók - mondta.

A miniszter szerint ebben a helyzetben evidens, hogy a kormány lépéseket tesz Magyarország, a magyar emberek megvédésére a bevándorlási nyomástól, ezért döntöttek a biztonsági kerítés felállításának előkészítéséről. Arra hívta fel a figyelmet, a kerítést a zöldhatáron állítják fel, hogy megfékezzék az illegális határátlépést, vagyis legálisan továbbra is be lehet majd lépni a határátkelőhelyeken.

Szijjártó Péter elmondta, szerdán telefonon beszélt a szerb külügyminiszterrel, és jövő szerdán, a belügyminiszter előterjesztésének ismeretében újra tájékoztatni fogja őt a fejleményekről.

A bevándorlás kérdése várhatóan az uniós külügyminiszterek hétfői luxembourgi tanácskozásán is szóba kerül majd - mondta. Hozzátette: nagyon hangsúlyosan újra fel fogja hívni a figyelmet arra, hogy Európába két útvonalon érkeznek bevándorlók nagy számban.

Szijjártó Péter a TV2 Mokka című műsorában azt is mondta, hogy a magyar kormány szerint az unión kívül kell kezelni a kérdést. Példaként említette, hogy amikor az unió tárgyalásokat folytat - kereskedelmi kedvezményről, pénzügyi támogatásról, fejlesztési programokról - azokkal az országokkal, ahonnan a bevándorlók nagy számban érkeznek, akkor világossá kell tenni: a pénzt úgy költsék el, hogy ne kényszerítsenek senkit arra, hogy politikai vagy gazdasági okokból el kelljen hagynia az országot.

Arra a kérésre, kommentálja Ferenc pápa mondatát, azt mondta: teljes mértékben egyetért azzal, hogy azokat segíteni kell, akiket otthonuk elhagyására kényszerítenek. Hozzátette: ha az embereknek gazdasági okból kell elhagyniuk otthonukat, akkor az okot kell megszüntetni. Az emberi méltóság megsértését kell megakadályozni, ezeket az országokat segíteni kell abban, hogy egyetlen család se legyen, amelynek gazdasági okból el kell hagynia az otthonát - mondta a miniszter.

Az azonban más kérdés, ha politikai menekültekről van szó, hiszen Magyarország mindig is befogadta őket, mindig menedéket adott azoknak, akiket a diktatúrák elüldöztek - jelentette ki Szijjártó Péter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

halacska39, 2015.10.11 09:17

@krix: Ez itt a nagy kérdés Wazz:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.10.11 09:12

"Az idei első fél évben mintegy százezer ember érkezett Európába, míg az egész tavalyi évben kétszázezer. "A menekültek száma most tehát már nem emelkedik"

Mennyit fizethettek ezért a kamuért?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2015.10.11 08:36

Természetes,hogy kezelhető problema. A feleslegesek vissza lesznek toloncolva. A hogyanról és idejéről megoszlanak a vélemények,de csak pénz kérdése az egész,amiből az EU-nak és USA-nak is van bőven.(Ez abból is látszik,hogy az ilyen nokedliknek,mint Magyar o is 2 kézzel szórják:))A nagy magyar észkombájn (a romacsávó) manapság előtérbe helyezi -e kérdést,nehogy feltűnjön valakinek ,hogy közben lenyúlják a termőföldeket. Ez a xarházi ismeri a szavazóit. Tudja,hogy melyik lapot mikor kell megjátszani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antonchigurs, 2015.10.11 08:16

@xatoklesz:
Drezdát kihagytad testvérem!
250,000 halott, másnap a túlélőket, sebesülteket P51 Mustangok géppuskázták le.
Utána bombázták Chemnitzet, miért?
"akiket nem öltünk meg Drezdában......"
Jönnek itt a hosszú kések éjszakájával, meg a Malmedy mészárlással, kettő együtt lehetett vagy 120 ember cuzáme.
Az övéikről, ami 20x annyi volt, nem lehet beszélni, mert az egy mocskos náci, fajgyűlölő, kirekesztő stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.10.11 07:51

Azaz!!!
Mindig csak a patás zOrbán riogat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html