Bekeményítettek a csehek

Csehország is beállt azon országok sorába, amely kizárja az állami pályázatokból a kémkedéssel vádolt kínai Huawei távközlési vállalatot.
Barabás Júlia, 2019. február 1. péntek, 18:15
Fotó: Shutterstock

Kizárták a kínai Huawei távközlési céget egy csehországi állami pályázaton való részvételből - vette át a Mladá fronta Dnes című cseh lap cikkét a pozsonyi Új Szó. A lap értesülése szerint az Országos Pénzügyi Igazgatóság félmilliárd cseh korona (6,2 milliárd forint) értékű Moje dane (Az én adóm) elnevezésű tenderéről van szó.

A Moje dane portál létrehozásának célja, hogy leegyszerűsítse az adóbevallásokat, és korlátozza a papíralapú ügyintézést. Tekintettel arra, hogy a portál érzékeny személyi adatokkal is dolgozik, a projektet besorolták az állami szempontból rendkívül fontos infrastrukturális hálózatba. Az új feltételeknek a kínai Huawei már nem felel meg. A kínai cég szerint nincs semmiféle konkrét bizonyíték arra, hogy technológiáik biztonsági kockázatot jelentenének Csehország számára.

A szlovák biztonsági szervek nem rendelkeznek olyan információkkal, amelyek alapján úgy dönthetnénk, hogy a Huawei biztonsági kockázatot jelent Szlovákiának - nyilatkozta a csehek lépésére reagálva Peter Pellegrini kormányfő. Nagyon óvatosan kell eljárnunk, hogy akaratunkon kívül ne keveredjünk bele egy kereskedelmi háborúba - tette hozzá. Szerinte a háttérben könnyen a cégek közötti konkurenciaharc is állhat, Szlovákiának épp ezért nem szabad elhamarkodott döntéseket hoznia.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.01 18:27

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html