"Úgy látom, hogy (Németország) érti álláspontunkat. Világosan megmagyaráztuk, hogy nem fogjuk visszatartani területünkön azokat az embereket, akik nem akarnak nálunk maradni" - mondta Chovanec újságíróknak a találkozóról.

A cseh belügyi tárca vezetője a találkozón megerősítette, hogy Prága elutasítja a kvótarendszert, és a német fél állítólag nem is beszélt a menekültkvótákról hozott európai uniós határozat teljesítéséről. Prágával egyetemben a kvótarendszert a Visegrádi Csoport többi tagországa is elutasítja, köztük Magyarország is.

Milan Chovanec és Thomas de Maiziere a találkozón leszögezte, hogy mindkét ország kész újabb rendőri egységeket küldeni Görögországba, ha szükség lenne a schengeni határok őrzésében segítő Frontex ügynökség tevékenységének további megerősítésére.

Közös cseh-német vélemény, hogy Törökországnak az európai uniós vízummentességet csak azután szabad felkínálni, hogy Ankara teljesítette az ehhez szükséges összes feltételt - jegyezte meg a cseh belügyminiszter.

Csehországnak az uniós döntés alapján 2017 végéig 2691 migránst kellene befogadnia Görögországból és Olaszországból. Milan Chovanec már korábban közölte, hogy az idén Csehország egyetlen menekültet sem fogad be.