Ezzel megszűnik a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó járművek útdíjbefizetési igazolását ellátó klasszikus papír autópálya matrica rendszer.

Az elektronikus matricák fajtái és árai nem változnak:

  • éves matrica ára 1500 korona (365 napig érvényes a megváltás napjától),
  • 30 napos matrica 440 korona,
  • 10 napos matrica 310 korona.

Az e-matricák értékesítése 2020. december 1-jétől megkezdődött. Az összes változat megvásárolható kilencven napra előre. A matricák beszerezhetők online áruházban, magyar nyelvű verzióban is, valamint önkiszolgáló kioszkokon keresztül, amelyek a határ menti területeken vagy a fizetős útszakaszok kezdeténél lesznek elhelyezve.

Váltható még úthasználat a cseh posta fiókjainál, vagy az EuroOil töltőállomásokon. Az internetes felületeken történő vásárláskor a meg kell adni a jármű nyilvántartási országát, a rendszámát, és kiválasztani a matricák három érvényességi időtartam változatából a kívántat.

Van olyan járműfajta, amelyre nem kell matricát vásárolni: az elektromos, hidrogén vagy hibrid autókra (CO2 kibocsátás 50 g / km-ig) a díjkötelezettség nem vonatkozik. A mentesség nem automatikus, arra vonatkozóan kérelmet kell benyújtani - olvasható a szakportálon.