Háromszáz cseh városban követelték a tüntetők Babis lemondását

Csehország háromszáz városában tartottak kedd este tüntetéseket Andrej Babis, a korrupciós ügyekbe keveredett miniszterelnök ellen. Prágában, ahol az Egymillió pillanat a demokráciáért nevű civil szervezet egy hete a rendszerváltás óta tartott legnagyobb, 120 ezres demonstráción követelte Babis távozását, most nem tartottak tüntetést.
Szepesi Anita, 2019. június 12. szerda, 08:20
Fotó: AFP

A legtöbben, több ezren Brnóban demonstráltak, más városokban százak vonultak az utcára Babis lemondását követelve. Prágában a legközelebb június 23-ra terveznek óriásdemonstrációt - írta az MTI hírére hivatkozva a 444.hu.

A tiltakozások az ún. Gólyafészek-ügy miatt robbantak ki, a gyanú szerint uniós támogatások vándoroltak a miniszterelnök környezetéhez. A másik ok, hogy az Európai Bizottság ellenőrzése alapján készült jelentések szerint összeférhetetlen Babis politikai és vállalkozói tevékenysége, mert a kormányfőnek továbbra s jelentős befolyása van a jelentős uniós támogatásokat kapó mezőgazdasági holdingjában, az Agrofertben.

A már korábban elindult tüntetési hullámra reagálva Babis szombaton úgy fogalmazott, Cseh Köztársaság nem Szlovákia. A Cseh Köztársaságban a tüntetések alapján nem fog megváltozni a kormány.A kormányfő szerint a tiltakozások nélkülöznek minden alapot, mert a cseh emberek "nagyon jól" élnek.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK