A banktanács csütörtöki ülésén az eddigi 2 százalékról 2,25 százalékra emelte az alapkamatot - közölte Markéta Fiserová, a jegybank szóvivője a testület ülése után. Az alapkamat legutóbb 2019 májusában változott. A mostani emelést a szakértők váratlannak tartják.

"Az alapkamatról szóló döntés után a korona azonnal megerősödött, egy euró árfolyama 25 korona alá esett. Ez az utóbbi mintegy 7 év maximuma" - hívta fel a figyelmet Petr Dufek, a CSOB bank fő gazdasági elemzője.

"A magasabb inflációval és a CNB hitelességének esetleges csorbulásával kapcsolatos aggodalmak győztek a lassuló cseh gazdasági növekedés és a külföldi, világgazdasági fejlemények kockázatai felett" - kommentálta a döntést Jaklub Seidl, az ING Bank vezető gazdasági elemzője.

A lombardkamatot 3 százalékról 3,25 százalékra, a diszkontkamatot pedig 1 százalékról 1,25 százalékra emelte a cseh jegybank.

Elemzők többségi véleménye szerint a CNB csütörtöki döntése nagy valószínűséggel előjele egy szigorúbb cseh monetáris politikának.