Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amennyiben vasárnap parlamenti választásokat tartottak volna Csehországban, a Babis vezette ANO mozgalomra szavazott volna a megkérdezettek 32 százaléka. A második helyen az ellenzéki Cseh Kalózpárt végzett volna 18 százalékkal, míg a harmadik helyen a szintén ellenzéki Polgári Demokratikus Párt 13 százalékos támogatottsággal - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a Kantar CZ ügynökség készített a közszolgálati cseh televízió számára.

A további hat parlamenti párt támogatottsága - jelentette vasárnap a cseh televízió - az ötszázalékos képviselőházi bejutási küszöb környékén mozog.

A Polgármesterek és Függetlenek Párt (STAN) támogatottsága hat százalékos, míg három pártra - kommunisták (KSCM), TOP 09, Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) - egyaránt 5,5 százalék szavazott volna. A kisebbik kormánykoalíciós tömörülés, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) öt százalékos támogatottságot élvez, míg a kereszténydemokraták (KDU-CSL) 4,5 százalékkal nem jutottak volna be a parlamenti alsóházba.

A Kantar CZ értékelése szerint a felmérés azt mutatja, hogy a koronavírus-járvány némileg kedvezett a nagyobbik kormánypártnak (ANO), míg a kisebbik párt (CSSD) tovább veszített népszerűségéből. Az ellenzéki pártok közül a járvány a Cseh Kalózpártnak hozott pontokat, míg a kommunisták, a kereszténydemokraták és az SPD veszítettek.

A felmérést június második felében, országos mintán, a járvány miatti korlátozások feloldása után készítették.