Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cseh nemzeti választási bizottság a jelentkezési határidő lejárta után nem sokkal bejelentette, hogy összesen 40 párt jelezte indulási szándékát a május végi európai uniós választásokon - adta hírül a Radió Praha. Magyarországon eddig 25 párt indulásáról szólnak a sajtóhírek. Ezek jelentős részét kamupártnak tartják a szakértők, amelyek csak arra jók, hogy összezavarják a figyelmetlen szavazókat.

A cseh hivatal azt is jelezte, hogy szükség esetén "lepedő méretű" listát nyomtatnak, ezen kell majd keresgélniük a választóknak a nekik tetsző indulót. A pártokat megszámozzák, és ezt a sorszámot a kampányukban is használhatják, hogy megkönnyítsék kiválasztásukat a szavazólapon.

A tízmilliós Csehország éppen annyi (21) képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, mint Magyarország. A 2014-es szavazáson az ANO, Andrej Babis miniszterelnök centrista, populista pártja, a Cseh Szociáldemokrata Párt, illetve a liberális-konzervatív TOP 09 a Polgármesterek és Függetlenek párja együtt 4-4 mandátumot szerzett. A kommunisták és a kereszténydemokraták 3-3-at vittek el, a Polgári Demokrata Párt kettőt, a Szabad Polgárok Pártja egyet szerzett meg.