A minisztérium korábbi, áprilisban nyilvánosságra hozott előrejelzése az idén és jövőre is 2,4 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedéssel számolt. A most kiadott új prognózis az idén 2,5 százalékos, jövőre pedig 2,3 százalékos növekedéssel számol. Tavaly a cseh GDP 3 százalékkal emelkedett.

A prognózis szerint a 2019. évi gazdasági növekedést elsősorban a háztartások egyre nagyobb fogyasztása, valamint a cégek és az állam beruházási tevékenysége fogja húzni. A jövő évben a beruházási tevékenység lényegesen nem módosul, de a háztartások fogyasztása mérsékeltebben nő majd.

A tárca előrejelzése szerint valószínű, hogy a cseh gazdaság erősödésére negatív hatást gyakorol majd a világgazdaság alakulása, a növekedés várható csökkenése, a nemzetközi üzleti kapcsolatokban kialakult feszültség, és kiemelten Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból. Pozitívan hathat ugyanakkor a cseh GDP alakulására az, hogy a hadsereg 80 milliárd koronát tervez fordítani új haditechnika vásárlására, ami beruházásösztönző lehet - véli a tárca.

A minisztérium az idén 2,5 százalékos inflációval számol, amely jövőre 2,2 százalékra csökkenhet. A korábbi inflációs várakozás alacsonyabb volt. Tavaly az év egészében a fogyasztói árak 2,1 százalékkal nőttek Csehországban.