Rossz hírt kaptak a csehek

Az idei második negyedévben éves összehasonlításban 2,4 százalékra mérséklődött a gazdasági növekedés üteme az első negyedévi 4,2 százalékról Csehországban - jelentette a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában azzal, hogy pontosított becsült adatokról van szó.
Szabó Zsuzsanna, 2018. augusztus 31. péntek, 14:04
Fotó: Pixabay

Az előző negyedévhez viszonyítva a cseh bruttó hazai termék (GDP) növekedése 0,7 százalékra gyorsult az előző negyedéves 0,5 százalékról.

"A cseh gazdasági növekedés üteme az idén láthatóan alacsonyabb, mint tavaly, amikor csúcsértékeket értünk el. A lassulás jelentős része tehát a tavalyi összehasonlítási alap magas szintjéből adódik" - jegyezte meg Lukás Kovanda, a Cyrrus pénzügyi csoport vezető gazdasági szakértője. Kovanda arra számít, hogy az idei gazdasági növekedés végül is három százalék körül fog alakulni az egész évben.

Elemzők körében többségi vélemény, hogy a cseh gazdaság jelenleg teljesítőképességének felső határán mozog. A gazdasági növekedést továbbra is alapvetően befolyásolja a magas belső kereslet, a háztartások növekvő fogyasztása. Pozitív hatása volt az exportnak, valamint a feldolgozó- és építőiparnak is. A CSÚ szerint nagyon pozitívnak kell tekinteni, hogy folytatódik a magas beruházási kedv és az építkezések.

A reálbérek növekedése az ezredforduló utáni első évektől most a legmagasabb. Tovább javult a helyzet a munkaerőpiacon. A foglalkoztatottak száma 1,9 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi második negyedévben. A statisztikusok szerint a második negyedévben éves összehasonlításban 101 ezerrel dolgoztak többen Csehországban.

Forrás: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK