Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cseh gyermekek harmada részben saját zsebpénzéből vásárolja meg iskolafelszereléseit - idézte a Radio Praha STEM/MARK közvélemény-kutató intézet felmérését. Csehországban hat- és nyolcéves koruk között kezdenek zsebpénzt kapni a gyerekek: 44 százalékuk hat-hét, 37 százalékuk nyolc-kilenc évesen teleheti zsebre első apanázsát. Tíz százalékuknak 11-13, további tíz százalékuknak 14 éves korukig kell várniuk erre.

A tízéveseknek nagyjából negyven százaléka, a 16 éveseknek 80 százaléka arra költi ezt a pénzt, amire akarja. A legtöbb szülő azzal a magyarázattal ad pénz a gyerekének, hogy az adott havi apanázs segít megértetni velük a pénz értékét, ráébredhetnek, milyen az, amikor még van, és milyen az, amikor már nincs saját pénzük. Rávezetheti őket a megtakarásra, spórolásra is.

A legtöbb gyermek ennek szellemében hozzájárul a saját pénzéből is az olyan termékek kifizetéséhez, amelyeket nagyon szeretnének megszerezni. Nem meglepő, milyen árukról van szó: 38 százalékuk adott már pénzt mobiltelefon vásárlásához, 34 százalékuk befizetett egy drágább játék árába és 33 százalékuk beszállt iskolafelszerelési eszközeibe is. Telefonszámlájukhoz azonban például csak a gyerekek 15 százaléka járul hozzá.